Frissen Fejérből

2021.06.28. 08:30

Szent László királyt ünnepelték a pákozdi Katonai Emlékparkban

Vasárnap első alkalommal rendezték meg Szent László ünnepét a katonai emlékparkban.

Tihanyi Tamás

Nemzeti öntudatunk jeléül emlékeztek a résztvevők a Vitézi Rend felújított emlékkövénél

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményt a tábori lelkészi szolgálatok vezetőivel, a Vitézi Rend Egyesület elnökségével és a katonai emlékparkkal együttműködésben szervezte meg a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete. Nem is akármilyen módon: nagyon szép, megható és méltó külsőségek közepette csendült fel a Himnusz a Légierő Zenekar előadásában, majd Görög Istvánnak, a létesítmény ügyvezetőjének köszöntője után vette kezdetét az ökumenikus istentisztelet, amelyen Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök imádkozott és mondta el gondolatait. Szent László király méltatása mellett Jákob János napjainkra gondolva jelentette ki, hogy azok, akik keresztény alapértékeinknek és normalitásunknak eddig hátat fordítottak, mindig csak bajt hoztak a társadalomra! Majd azt kívánta, hogy miként Szent László életében valósággá vált a bibliai ige, úgy váljon valósággá a mi életünkben is. A püspök szerint ez nem lesz könnyű, de megéri a harc, s ehhez Jézus ad erőt nekünk.

Nemzeti öntudatunk jeléül emlékeztek a résztvevők a Vitézi Rend felújított emlékkövénél
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az istentisztelet után a Vitézi Rend emlékkövéhez sétáltak a résztvevők, ahol először vitéz Hajdú Szabolcs törzskapitány emlékeztetett a rend 101 évére, méltatta Horthy Miklós kormányzót, majd társaival szívből szavalta el a „Hiszekegyet”. A felújítást követő újraszentelési szertartás után koszorúzás következett.

 

E nagyszerű délelőtt harmadik eseményeként díjazták a Szent László királyról elnevezett Kárpát-medencei gyermekrajzverseny legjobbjait, amelynek évről évre Oláh László a szervezője és házigazdája. A legjobbak közül a Fejér megyeieket említjük: Gerlai Esztert, Bana Koppányt, Ivanyenko Natáliát, Hessz Blankát, Kálmán Biankát, Orosz Kirát, Szalontai Lillát, Vázsonyi Jankát és Volsik Flórát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában