Frissen Fejérből

2021.06.16. 11:00

Önzetlen segítségnyújtás a szociális intézményekben

Az önkéntesség jegyében szerveztek ünnepi eseményt kedden a tordasi otthonban.

Tihanyi Tamás

Az ünnepség napján is volt kézműves-foglalkozás a tordasi szociális intézményben

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény (FMGESZI) a közelmúltban váltott fenntartót, így ma már a katolikus egyház szervezete, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ) tölti be ezt a szerepet. Ennek apropóján hálaadó ökumenikus istentiszteletre várták a híveket a tordasi Gyümölcsoltó Boldogasszony- templomban, majd a „Jövőt nekik is” Alapítvány eseményén beszéltek az előadók az önkéntesség fontosságáról, amely tevékenység egyébként a tordasi intézményben már komoly múltra tekint vissza.

Az önkéntesség ügyének népszerűségéhez és elismertségéhez korábban már két tematikus év járult hozzá hazánkban: 2001-ben az ENSZ kezdeményezésére indított önkéntesek nemzetközi éve, 2011-ben pedig az Európai Unió önkéntesség európai éve.

Mindkettőhöz csatlakozott Magyarország. A lakosság és a vállalatok nagyobb arányú bevonásáért, a tömeges részvételért, az adományozók mozgósításáért javasolta korábban tizenegy civil szervezet, hogy legyen 2021. az önkéntesség magyarországi éve. A nyitóesemény egyébként március 25-én – még az online térben –, éppen Székesfehérvár önkormányzatának támogatásával valósult meg.

Az ünnepség napján is volt kézműves-foglalkozás a tordasi szociális intézményben
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az önkéntesség magyarországi éve köré tematikus heteket szerveztek, e hét programjai a szociális tevékenység jegyében születtek meg. (Augusztusban a család és az ifjúság, aztán októberben az idősek lesznek a tematikus hét fókuszában.)

A keddi eseményen beszélt Rózsás Ildikó, a Kaptár Országos Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője, az önkéntesség magyarországi éve programsorozat nyugat-magyarországi koordinátora, Inotay György, az FMGESZI igazgatója, F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezetője és Dornel László pszichológus. A rövid előadások után a Tordasi Szivárvány Együttes zenélt, egy olyan „fogyatékkal élő zenekar”, amelynek tagjai hittel, akaraterővel, segítséggel megmutatták, milyen magasságokig lehet elérni. A jelentkezők megismerkedtek az intézményre jellemző foglalkoztatótevékenységgel is.

 

– Sokat fejlődött az önkéntesség az elmúlt időszakban hazánkban, sok jó szakemberrel lehet már találkozni – mondta Rózsás Ildikó, aki kiemelte az önkéntes tevékenység közösségformáló erejét, az egymásra figyelés, az önzetlenség fontosságát. – Jó úton járunk, hiszen ma már nem merülnek ki az ilyen akciók a szemétgyűjtésben vagy egy kerítés lefestésében, egyre több képzett szakember csatlakozik munkájával az önkéntes akciókhoz. Ez pedig azt jelenti, hogy erőteljesen megjelent a szaktudás az önkéntes munka területén.

Rózsás Ildikó hozzátette, az önkéntesség magyarországi évének ezen a tematikus hetén olyan szociális szervezeteket mutatnak be, ahol az önkéntességnek hagyományai vannak: ilyen a tordasi is, ahol több programban számítanak az önzetlen segítők jelenlétére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában