Frissen Fejérből

2021.06.07. 11:30

Online fogadóóra: a beruházásoktól kezdve a buszközlekedésen át a tervezett felújításokig

Több mint négyszáz kérdés érkezett a polgármester online fogadóóráján, ezek számos témát érintettek. Ezúttal az útfelújításokkal és a helyi közlekedéssel kapcsolatos kérdésekből válogattunk.

Héjj Vivien

A lakók szinte szlalomozni kénytelenek a parkoló autók mellett a Kígyó utcában

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt hónapokban befejeződött több öreghegyi utca felújítása, emellett természetesen a város többi részén is várhatóak fejlesztések. Ezeket a lakók is várják, a fogadóóra alkalmával számos megkeresés érkezett a város különböző utcáinak felújításával kapcsolatban. A Pozsonyi út kapcsán több probléma felmerült: egyrészt többen jelezték, ideje lenne már felújítani az utcát, másrészt felmerült a kérdés, mikor várható a Pozsonyi-Zsolnai-Pöstyéni utca kereszteződésénél lévő ideiglenes körforgalom végleges kiépítése?

A jövőben is számos útfelújítás várható

A folyamatosan felmerülő gyorshajtások kapcsán is érkezett megkeresés. A kérdező elmondta, a sebességkorlátozó lámpa ellenére még mindig gyakori a gyorshajtás, így szerinte indokolt lenne a rendszeres sebességmérés.

- A Pozsonyi út alsó részét sikerült korszerűen megújítani, szeretnénk folytatni a felsőbb szakasszal. A Fiskális út volt a következő nagy feladat, a csapadékvíz befogadása miatt is. Folytatjuk az öreghegyi programot, ennek része lesz a Pozsonyi is. Ez jelentős beruházás, forrást is keresünk már a tervezés mellett – mondta a polgármester, aki az ideiglenes körforgalom kapcsán kifejtette, a kiépítésre megkapták az engedélyt, a közvilágítás tervei elkészülnek idén, ezt követően indulhat a beruházás, amelyet a Pozsonyi út teljes szakaszával együtt lenne célszerű elvégezni. A sebesség-ellenőrzéssel kapcsolatban hozzátette, ez rendőrségi hatáskör, ám a beérkezett lakossági jelzések alapján kéri a hatóságokat a rendszeres ellenőrzésre. Kiemelte, a Kossuth Lajos Általános Iskolánál kihelyezett lámpa – amely gyorshajtás esetén pirosra vált – éppen a forgalom lassítását szolgálja, jól működik.

A lakók szinte szlalomozni kénytelenek a parkoló autók mellett a Kígyó utcában
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Többen érdeklődtek a Prohászka utca burkolatának felújításáról, melynek kapcsán kiderült, a közbeszerzés lezárult, így heteken belül megkezdődhet a kivitelezés a Prohászka útcán, a Budai út érintett szakaszával együtt. Emellett a Vásárhelyi út további felújításához is rendelkezésre állnak a tervek és az engedélyek. A Tompa Mihály utcában, a Koppány utcánál és a Barátság ligetnél is épül idén egy-egy gyalogátkelőhely a megfelelő járdakapcsolatokkal, közvilágítással. Továbbá hamarosan a Kelemen Béla utcában is szabványosítják a közlekedési pódiumokat. Jövőre indul a Krasznai utca felújítása, valamint előkészítés alatt áll a Nagyszombati utca és a Nyitrai utca fejlesztése is. Az Úrhidai út és a mellette lévő járda felújításával kapcsolatban szintén sokan érdeklődtek. Többen panaszolták: az út rettenetesen kátyús az ott közlekedő teherkocsik, betonkeverők és egyéb nagy tömegű járművek miatt.

Időpontja még nem ismert

Cser-Palkovics András kiemelte, az Úrhidai út nem a város kezelésében van, azonban a problémát jelezték a fenntartó Magyar Közútnak. A járdák javítását a városgondnokság elvégzi. Amennyiben állami beruházásban megépül az Úrhidai út és az elkerülő út csomópontja, akkor a város átveszi az utat, és onnantól kezdve már tervezniük kell annak felújítását is, ám ennek időpontja még nem ismert. A Kígyó utca kapcsán vetette fel az egyik kérdező a fekvőrendőr kihelyezésének lehetőségét. Mint írta, az autósok szó szerint szlalomoznak egymás és a parkoló autók mellett, ráadásul még sokan nem tartják be a sebességkorlátozásra vonatkozó szabályokat sem, illetve a parkoló autók miatt az utca beláthatósága sem tökéletes. A felvetett javaslatra elsőként a városrész önkormányzati képviselője reagált.

- A Kígyó utca egyirányúsításával régóta foglalkozunk, de a lakók többsége eddig elutasító volt az ötletet illetően. Nagy Zsolt közlekedési vezetővel többször figyeltük a forgalmat, és az én meglátásom szerint is szükség lenne az egyiranyúsításra. Pár nap múlva újból végigjárom a lépcsőházakat – fogalmazott Kovács Zsoltné. A polgármester megerősítette, ha a társasházak kezdeményezik, készek egyirányúsítani a Kígyó utcát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában