Frissen Fejérből

2021.06.06. 07:05

Megnyílt a termelői piac Martonvásáron

Megújult Martonvásáron a piactér, és a pandémia okozta kényszerű szünetet követően szombaton meg is nyitotta kapuit az Emlékezés terén. Minden szerdán és szombaton 7 és 13 óra között áll a vásárlók szolgálatára.

V. Varga József

Körözök feszt, parkolót csak harmadjára találok. Népszerű errefelé a termelői piac – konstatálom, pedig még odébb a bejárat. – Jó napot kívánok! Faragó Tímeát keresem. Jó helyen járok? – firtatom. – Az újranyitásról pénteken diskuráltunk telefonon… – Igen, piacszervezés! – mosolyog Timi, s „jobb félni, mint megijedni!” felkiáltással ökölpacsit nyújtunk egymásnak.

Takarosak a teraszok, a pavilonok – szép az eper, finom a sajt, a lekvár, a méz, hogy a házi sonkáról és a füstölt kolbászról ne is beszéljünk

Zachar Zitával, a MartonKult közművelődési csoportvezetőjével éppen üdvözöljük egymást, de már be is toppan Szabó Tibor polgármester, és hamarjában kezdetét veszi a ceremónia. Mármint a városvezető kedves szavakkal köszönti az árusokat, és az újranyitást kicsit emlékezetesebbé téve, mindannyiuknak névre szólóan egy bekeretezett emléklapot nyújt át.

A többiek között Kratancsik Lászlónak (méz), Récsei Erzsébetnek (édesburgonya palánta), Lendvai Tamásnak (füstölt áru), Gál Rúbennek (tojás), Kárász Tamásnénak (almaszirom) és Nagy Róbert Lászlónak (sajt). De a dunaújvárosi kürtőskalácsosoknak is – Horváth Imréék meg kistermelői cseresznyelekvárral kínálják az elöljárót.

Szabó Tibor (b) Horváth Imrét köszönti
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Ahol termelői piacok működnek, ott egyre nő a tudatos vásárlók tábora – szögezi le Szabó Tibor. – Nem tétlenkedtünk pauza idején, az új piacteret a vidékfejlesztési program pályázata nyomán hoztuk létre, újítottuk fel. A tér többfunkciós, helyi termékeket vásárolnak a népek, beszélgetnek egymással, egyfajta fórum is mindez.

Havonta egy alkalommal vásártérré kiáltják ki majd a piacot, kézművesek, iparművészek hozzák el portékáikat, s kulturális programokat is szerveznek. A kulcsszavak: térségfejlesztés, gazdaságfejlesztés és közösségfejlesztés!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában