Frissen Fejérből

2021.06.18. 11:30

Jegy nincs, büntetés van – Mit tehetünk, ha a buszsofőr nem ad menetjegyet?

Jegyet kért a buszsofőrtől a buszra felszálló kisdiák, de állítólag nem kapott, helyette 120 forintot nyomott a sofőr a markába. Aztán néhány megállóval később megbüntették a gyermeket…

Héjj Vivien

A városgondnoksághoz is eljutott a hír, egyes sofőrök nem mindig adnak jegyet

Fotó: Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-archív

A közösségi oldalon látott napvilágot a fehérvári eset, amelyhez sokan hozzászóltak: két napja délután egy gyermek jegyet szeretett volna venni az egyik helyi autóbuszjáraton. A sofőrnek a gyerek – édesanyja állítása szerint – át is adta a 320 forintot, amiből aztán 120-at visszakapott, azonban buszjeggyel nem szolgált a sofőr.

A kisdiák jóhiszeműen helyet foglalt, ám nem sokkal később ellenőrök szálltak fel a buszra, akik érvényes menetjegy hiányában megbüntették a gyereket, aki jelezte az ellen­őrzést végzőknek, hogy ő szeretett volna buszjegyet venni, de nem kapott. Az érintett gyermek szülője panaszt tett a busztársaságnál. Kérdésünkre az édesanya elmondta, bejelentésére rövid időn belül válaszoltak: kivizsgálják az ügyet és 30 napon belül további értesítést küldenek az eredményről.

A városgondnoksághoz is eljutott a hír, egyes sofőrök nem mindig adnak jegyet
Fotó: Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-archív

– Az ellenőrök, ha valakinél nincsen érvényes jegy, azt meg fogják büntetni. Ezért nagyon fontos, hogy minden utas, aki fizet, kérje el a jegyét, és az utazás végéig őrizze meg, mert jegy nélkül számunkra bizonyíthatatlan, hogy ő fizetett-e valamennyit a sofőrnek – kezdte Bozai István városgondnok. (Székesfehérváron 2020 decemberétől a városgondnokság ellenőrei végzik a helyi autóbuszokon az ellenőrzést.) Hozzátette, hozzájuk is eljutottak a hírek, hogy egyes sofőrök nem mindenkinek adnak jegyet.

– A járatok öt-tíz százalékát ellenőrzi a városgondnokság, úgyhogy biztos, hogy előbb-utóbb fennakadnak, akik nem kérnek vagy kapnak jegyet. Az utazókat arra biztatom, mindenki kérje el a jegyét – hangsúlyozta Bozai. – Törekszünk arra, hogy jövő évtől a szolgáltatót is megbüntethessük vagy kötbéreztethessük, ha valaki jegy nélkül utazik, hiszen a sofőr elvileg mindenkit leellenőriz. A mostani szerződés erre még nem ad lehetőséget, de dolgozunk azon, hogy az új közbeszerzést már úgy írja ki az önkormányzat, hogy ez megváltozzon, és a szolgáltatót is szankcionálhassuk ilyenkor.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a járatok üzemeltetőjét, a Volánbusz Zrt.-t is, arra is kíváncsiak lettünk volna, figyeli-e kamera a jegyvásárlást a buszokon, de kérdéseinkre írásunk elkészültéig nem érkezett válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában