Frissen Fejérből

2021.06.21. 12:46

Javult a helyzet hétfőre, önkéntesek segítségével tovább gyűjtik a tetemeket a Velencei-tóból

A hétvégén folytatódott a halpusztulás a Velencei-tavon, körülbelül öt tonna lehet az eddigi kár.

Tihanyi Tamás

A haltetemek begyűjtése folyamatos, ehhez önkéntesek csatlakozását várják

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt hét második felében kezdődött halpusztulás az elmúlt napokban tovább folytatódott, ahogyan azt a szakemberek jelezték, a káros folyamat szombatig nem állt meg. Szombatra további jelentős mennyiségű hal pusztult el az oxigénhiányos környezet miatt, a víz egyes részei leginkább a tó keleti, velencei oldalán teltek meg lebegő tetemekkel, a nyugati oldalon ez kevésbé volt tapasztalható. Az előre megjósoltnál is több hal került a zsákokba, jelenleg pontos értéket még nem lehet tudni, de a becslések szerint 3 és 5 tonna közötti ez a szám.

A további halpusztulás miatt a Magyar Országos Horgász Szövetség arra kérte a vízügyi hatóságot, hogy rendeljen el harmadfokú készültséget, ezután, vasárnap reggel már a vízügyes kollégák is bekapcsolódtak a munkába. A MOHOSZ velencei-tavi kirendeltsége az elhullott tetemeket halőreikkel, társadalmi halőreikkel és segítőikkel folyamatosan, szinte éjjel-nappal gyűjti, a rendelkezésre álló fórumokon arra kérik a tóért aggódókat, csatlakozzanak a munkához. A MOHOSZ gyűjtőzsákokat adott azoknak, akik segítettek, igyekezett koordinálni a munkát, amely folytatódik, ezért további önkéntesek jelentkezését várják.

A haltetemek begyűjtése folyamatos, ehhez önkéntesek csatlakozását várják
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kialakult helyzet – hiába volt az várható –, megdöbbentette a tókörnyéken lakókat és nyaralókat, nagyon sok magánszemély segített a tetemek begyűjtésében, horgászok, polgárőrök, természetvédők. Ebben főként a velenceiek jártak élen, akik még hétfőn hajnalban is dolgoztak. Amit lehet, megtesznek az önkéntes tűzoltók is a víz frissítése, oxigénnel való ellátása érdekében, néhány szervezet szivattyúkat is üzembe helyezett, de a tó felülete túl nagy ahhoz, hogy gyors javulást lehessen remélni a folytatódó kánikulában. Felmerült annak a lehetősége, hogy jetski-t használók és motorcsónakosok segítségével próbáljanak a hajnali órákban javítani a helyzeten, de erről még nincs döntés, mert sokan attól tartanak, hogy annak káros hatása is lehet: ha hullámzik a víz, a lágy iszapból további gázok szabadulhatnak fel.

A becslések szerint úgy öt tonna hal lehet az eddigi veszteség
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hétfőn reggelre mindenesetre némi javulás volt tapasztalható, megszűnt a „pipálás”, azaz az a jelenség, amikor a halak az oxigénhiány miatt a felszín közelében próbálnak túlélni. A szél is megmozdult, ezért a helyzet reményt keltő.

A begyűjtött haltetemeket a Magyar Országos Horgász Szövetség dinnyési kirendeltségére szállítják, majd onnan viszik tovább megsemmisítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában