Frissen Fejérből

2021.06.22. 07:10

Ismét összejöhetnek megvitatni az ügyeket a társasházak lakói

Június elsejével vége a közgyűlési stopnak, a társasházak lakói ismét összejöhetnek megvitatni az ingatlanuk fontos ügyeit. Az elmaradt ügyeket október 15-ig rendezni kell – mondta Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke egy fehérvári konferencián.

S. Töttő Rita

Bék Ágnes a legfontosabb teendőket ismertette

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy lehetővé vált a társasházak számára a közgyűlés személyes jelenléttel való megtartása, azzal a lendülettel meg is rendezték a társasházkezelők számára a szakmai konferenciát. A hétfői előadás-sorozat a „Társasházak törvényes és energiahatékony működtetése a Covid árnyékában 2021” címet kapta, s a Magyar Király szálló­ban kerülhetett rá sor. Szó volt finanszírozási kérdésekről, felújítások rendhagyó megoldási kényszereiről, az elszámolások trendjeiről is. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke arról beszélt, újra megtarthatók a közgyűlések, de a társasházak a Covid idején sem álltak le. Mit tegyenek és mit ne a közös képviselők június 1. után? – tette fel a kérdést a társasházi szakembereknek, akik újból összehívhatják a lakókat.

Bék Ágnes a legfontosabb teendőket ismertette
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A kormányrendelet szerint a közgyűléseket június elsejétől október 15-ig kell teljesíteni, eddig például meg kell választani a leváltott képviselők helyett az újakat és az intézőbizottsági tagokat is. A nagy házaknál érdemesebb szeptemberre kitűzni, a kisebbeknél a nyár folyamán is van rá esély – mondta el a hírlapnak az elnök, hozzátéve: tavaly 2-3 nyári hónap volt arra, hogy szeptember 17-ig a 2019-es beszámolókat megtartsák. Ezután már csak 50 nap volt a pótlására, majd ismét közgyűlési stopot hirdettek ki: egészen 2021. június 1-ig.

– Viszont a mostani közgyűléseken elhangzó idei évi tervszámok fele már tényszám lesz, hiszen az év fele lezajlott. Azok a társasházak bajban vannak, amelyeknek nincs közgyűlésre alkalmas terük, mert más zárt helyszíneken kérhetik az oltási igazolványt a rendezvényekre. Viszont egyetlen lakó sem zárható ki, hogy a tulajdonát érintő kérdések megvitatásában részt vegyen. A beruházásokkal, felújításokkal sem tudtak elindulni a társasházak, így sok helyen vannak egyre romló állapotban az épületek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában