Frissen Fejérből

2021.06.25. 14:00

Fehérvári intermodális csomópont: még kell egy kört futni, hogy épülhessen

A bicskei intermodális központ kivitelezése már, úgy tűnik, célegyenesben van. De mi a helyzet a Székesfehérvárra évek óta tervezett hasonló csomóponttal?

Házi Péter

Ha az intermodális csomópont megépül, lesz funkciója a már befejezés előtt álló új gyalogos-felüljárónak is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A NIF Zrt. honlapján olvasható tájékoztató szerint a bicskei intermodális csomópont bruttó 15,3 milliárd forintból épül meg, s a tervek szerint 2023 októberére készül el. A beruházás megkezdéséről bő egy hete sajtótájékoztatót is tartottak Bicskén. Hasonló, sőt ezt meghaladó nagyságrendű fejlesztést tervez a NIF a megyeszékhelyen, mégpedig a székesfehérvári intermodális csomópont kialakítását. Arról érdeklődtünk, hol tart ez a nagyprojekt.

A fejlesztési elképzelés kapcsán 2020-ban arról számoltunk be, hogy a kiviteli terveknek 2021 márciusára kell elkészülniük, de akkor még nem volt pontosan látható, hogy 2021-ben vagy 2022 elején indul-e el a kivitelezés.

Nem érinti a főépületet

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő most a Fejér Megyei Hírlap kérdésére közölte: a székesfehérvári intermodális csomópont engedélyezési és kiviteli terv szintű tendertervei elkészültek, a megvalósításhoz szükséges engedélyek ugyancsak rendelkezésre állnak. A tervek szerint a projekt nem érinti a Vasvári Pál Gimnázium főépületét, kizárólag az ingatlan délnyugati sarkán található tornaterem elbontása következik be. Az autóbusz-közlekedés kiszolgálásához szükséges funkciók és helyiségek a MÁV felvételi épületébe lesznek ­integrálva. (Amint arról már írtunk, a tervek szerint a Vasvári-gimná­zium az újonnan felépítendő középiskolai campusba költözik, de ennek végleges megvalósulása ügyében informá­ciónk szerint jelenleg is folynak a tárgyalások.)

Ha az intermodális csomópont megépül, lesz funkciója a már befejezés előtt álló új gyalogos-felüljárónak is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Azt is megtudtuk, hogy egy 2018-as kormányhatározat szerint a NIF Zrt.-nek az ügyben úgynevezett feltételes közbeszerzési eljárást szükséges lefolytatnia, amelyet követően a kivitelezés során felmerülő teljes költség ismeretében, a beruházás kivitelezéséhez szükséges forrás biztosítása érdekében az innovációért és technológiáért felelős miniszternek előterjesztést szükséges benyújtania a kormány részére. Magyarul tehát először elkészül egy friss kalkuláció arról, pontosan mennyibe is kerül a csomópont kialakítása, s annak jóváhagyásához végül még egy kormánydöntés szükséges.

A NIF Zrt. közlése szerint a feltételes közbeszerzésen nyertes kivitelező vállalkozás feladatát képezi majd a szükséges kiviteli tervek elkészítése, valamint az egyéb szükséges engedélyek beszerzése is.

Nézzük tehát az időpontokat:

2021 harmadik negyedévében tervezik az ajánlati felhívást megjelentetni. Az ajánlatok beérkezése után, 2021 negyedik negyedévében készül el a kormány-előterjesztés. A kormány pozitív döntése esetén tervezetten 2022 második negyedévében várható a kivitelezési szerződés hatálybalépése, azaz gyakorlatilag az építkezés megkezdése. A kivitelezés tervezett átfutási ideje 30 hónap lesz.

A Vasvári Pál Gimnázium sorsa sokakat érdekel Székesfehérváron. A fehérvári önkormányzat ezzel kapcsolatos kérdésünkre küldött válasza szerint több alternatíva képzelhető el a középiskolai campus beruházás tekintetében, a kormány döntése után tájékoztatni fogják a nyilvánosságot a fejlesztések végleges irányáról és tartalmáról. Az egészen biztosan már most elmondható azonban, hogy még soha akkora forrásból nem újulhattak meg iskolák városunkban, mint ahogy az a következő években meg fog történni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában