városi közösség

2021.06.24. 07:40

Ismét három fehérvári intézmény korszerűsítése valósulhat meg

Két iskola udvara megújul, korszerű, modern eszközökkel bővül, míg egy intézményben okostantermet alakítanak ki a 2021-es KÉPES program keretében.

Héjj Vivien

Cser-Palkovics András polgármester az összefogást emelte ki

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a vállalati szféra és az önkormányzat összefogásában olyan megoldásra váró feladatok valósuljanak meg, melyek maradandó értéket teremtenek a helyi közösség számára.

A program 2013-ban indult, az első hat évben a székesfehérvári fenntartású óvodák udvarai és vizesblokkjai szépültek meg, tavaly pedig már az általános iskolák is be tudtak kapcsolódni a kezdeményezésbe. 2020-ban az önkormányzat és a partnercégek mellett a Székesfehérvári Tankerületi Központ is csatlakozott a programhoz.

2021-ben ismét három általános iskola újulhat meg.

Idén a Táncsics Mihály Általános Iskola és a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget Utcai Tagintézménye udvarának felújítására kerül sor, emellett az István Király Általános Iskolában okostantermet alakítanak ki.

– Ez évről évre egy nagyon szép összefogás. Egyáltalán nem magától értetődő, hogy egy ilyen másfél éves pandémiás időszak után – amely a gazdaság szereplőit is sújtja – a program tovább tud folytatódni. A partnerek mégis kitartottak, és újra bejelenthetjük, hogy mire fordítjuk a három közösségtől érkező forrást. Valahol itt kezdődik egy városi közösség – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester. Kiemelte, jelenleg 23 vállalat, vállalkozás vesz részt az együttműködésben.

A kivitelezési munkák részleteit Bozai István ismertette.

– A Sziget utcai iskola udvarán 15 színes ülőkét és egy nagyon korszerű trambulint helyezünk el. Építünk egy 10 funkciós akadálypályát és egy kötélpiramist. A meglévő régi, korszerűtlen ütéscsillapító burkolatokat kicseréljük, szabványosítjuk, kihelyezünk 6 padot és 3 szemetest. A meglévő pagodát javítjuk, illetve az udvar hátsó részén található mászókát is szabványosítjuk. A munka várható befejezése augusztus 31. – ismertette a városgondnok.

Cser-Palkovics András polgármester az összefogást emelte ki
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Táncsics Mihály Általános Iskola udvarán a tereprendezés során a meglévő korszerűtlen burkolatok helyét gumi- és térkő burkolat veszi át, valamint közel 100 folyóméter járda is épül. Egy nagy, kéttornyú játszóvár és egy új pergola is várja majd a diákokat. Emellett 9 új paddal, 15 színes ülőkével, 2 új streetballkosárpalánkkal gazdagodik az intézmény udvara.

Az István Király Általános Iskolában helyet kapó digitális tanterem kialakításáról Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnöke beszélt. Kiemelte, nagyon fontos, hogy olyan képességeket tanítsunk gyermekeinknek, amelyekkel felnőttként érvényesülhetnek, megállják a helyüket.

A programban részt vevő 23 vállalat, vállalkozás nevében Szincsák Attila, a DENSO adminisztratív alelnöke elmondta, a következő generációnak megadják azt a lehetőséget, hogy felkészüljenek az életre, mindezt úgy, hogy játsz­va tanulják meg az alapokat.

– Aki az oktatásba fektet energiát, forrásokat, az a jövőt építi – hangsúlyozta Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója.

A programban részt vevő intézmények vezetői, Csimáné Kiss Ilona, Hajzer Miklósné és Krählingné Kovács Tünde köszönetet mondtak a fejlesztések megvalósításáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában