Frissen Fejérből

2021.06.03. 11:30

Elkötelezett segítők, elismert tűzoltók – Bicskén kitüntetéseket adtak át

A tűzoltók általában is népszerűek, Bicskén a gyerekek különösen szeretik őket – sok a nekik szóló program, meghívás. A Bicskei Önkéntes Tűzoltók (BÖT) napján kitüntetéseket adtak át, s látványosságokkal szolgáltak a résztvevőknek.

Zsohár Melinda

Az ünnepnapon kitüntetéseket is átadtak

Fotó: Szemlits Gyula

A városi tűzoltónap népszerű esemény a városban, idén kicsit később tartották meg a szokásosnál, hogy a nyitás idejére essen a rendezvény. Polgár Viktor elnök elmondta, hogy a pandémia idején nem lett kevesebb a feladatuk, de némiképp átrendeződtek a vonulások. A közlekedési balesetek száma csökkent, a háztartási, otthoni tűzeseteké viszont nőtt, különösen a kiskertekben gyújtott tüzek okoztak gondot. A tűzoltók azonban minden új helyzethez azonnal alkalmazkodnak, ez máskor is kiderült már.

Az ünnepnapon kitüntetéseket adtak át – a város nevében az Év tűzoltójának, az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége (ÖTOSZ) szervezethez felterjesztett tűzoltóknak pedig országos elismeréseket. Az Év tűzoltója címet idén Zádori Péter vette át Bálint Istvánné polgármestertől és Polgár Viktor elnöktől. Az alig negyvenesztendős Zádori 1999-től önkéntes tűzoltója a BÖT-nek, 2014 óta főállású dolgozó szolgálatparancsnok, 2020-tól parancsnokhelyettes. Tizennégy évet szolgált a Fővárosi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságon, s ezen idő alatt is aktívan részt vett a bicskeiek tevékenységében.

Az ünnepnapon kitüntetéseket is átadtak
Fotó: Szemlits Gyula

Érdemkereszt arany fokozat cím elismerésben részesítette az ÖTOSZ Virág Józsefet, aki 1983-tól tűzoltó Bicskén, 1996-tól, nyugdíjba vonulásáig főállású tűzoltóként dolgozott a BÖT-nél. Ő is elnyerte 2015-ben az Év tűzoltója kitüntető címet, 2018-ban a Fejér Megyei Tűzoltószövetség Vida Pál Emlékdíjban részesítette, valamint Bicske városától „Kiemelkedő munkájáért” kitüntetést vett át.

Nyugdíjasként továbbra is számíthatnak rá a bajtársai. Érdemkereszt arany fokozat cím elismerést kapott Szemlits Gyula, aki 2004-től tűzoltó. Pályafutását Békés város önkéntes tűzoltóságán kezdte, 2007-től Gyomaendrőd főfoglalkozású tűzoltó parancsnoki pozícióját töltötte be. 2010-től hét éven át a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary létesítményi parancsnokhelyetteseként szolgált. 2017-től a BÖT kötelékébe tartozik, tavaly óta parancsnoki pozícióban. Magyarországon egyedüliként rendelkezik a Weber Rescue System – instruktor/oktató nemzetközi jogosultsággal, szakmai tudása országosan elismert.

Zádori Péter, Az év tűzoltója
Fotó: Szemlits Gyula

Az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége (ÖTOSZ) Érdemkereszt bronz fokozat cím elismerésben részesítette Egerszegi Andreát, aki 2018-ban már megkapta Az év tűzoltója kitüntetést. Szintén érdemkereszt bronz fokozat elismerésben részesítette az ÖTOSZ Kun Zoltánt. 30 éves Szolgálati Érdemérem kitüntetésben részesült Dianovszky András, aki 1990 óta főállású dolgozója a bicskei tűzoltóságnak mint sofőr, különleges gépkezelő és szolgálatparancsnok. Több mint tíz évig töltötte be a parancsnokhelyettesi pozíciót.

Tűzoltó leszek! címmel hirdettek gyermekrajzpályázatot a május végi gyermeknap alkalmából is. Díjakat adtak át a középiskolás, általános iskolás és óvodás korú alkotók legjobbjainak – a szakma iránti „érzékenyítést” soha nem lehet elég korán kezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában