tábor

2021.06.21. 16:20

Egyetemi hallgatókká válhatnak az általános iskolások a fehérvári Gyerekegyetemen

Idén első alkalommal szervezte meg a Titkok Háza Tudományos Élményközpont és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a Titkok Háza Gyermekegyetemet.

Baráth Eszter

Gyerekegyetem néven indult egy hetes program az Óbudai Egyetemen

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Titkok Háza 2018-ban kezdte meg működését, nyaranta rendszeresen táborokat tartanak elsősorban általános iskolás diákok számára. Idén első alkalommal Gyerekegyetem címmel hirdették meg a szervezők. Az egy hétig tartó tábor idejére általános iskolás diákok vállnak egyetemi hallgatókká, az egyetem minden intézetét képviselő oktatóktól tanulva, melynek zárásaként első diplomájukat is megkapják. A programot az első turnus részvételével hétfőn nyitották meg az egyetem Pirosalma utcai épületében.

Mészáros Attila, alpolgármester kiemelte, Székesfehérváron, mint fejlett ipari városban különösen fontos a gyerekek érdeklődését minél korábban felkelteni a természettudományok iránt. Ők, illetve a már ezzel foglalkozó fiatalok a jövőben mérnökökké válhatnak, aki remélhetőleg Székesfehérvár iparában helyezkednek el, segítve ezzel a további fejlődést. Hozzátette a Titkok Háza, az Óbudai Egyetem és az Echo Innovációs Műhely együttműködése, munkája országosan is példaértékű, hiszen sok fiatalnak adnak betekintést erre a területre.

Gyerekegyetem néven indult egyhetes program az Óbudai Egyetemen
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nagyné Hajnal Éva egyetemi docens, tudományos dékánhelyettes köszöntőjében a fiatalok jövőbeni feladataival kapcsolatban kiemelte: – Nektek kell majd megmenteni a Földet! Erre pedig a jelen generációjának kell felkészíteni a gyerekeket. Hangsúlyozta, az egyetem szeretne mindent megtenni annak érdekében, hogy kiemelkedő tudósok és mérnökök álljanak rendelkezésre, akik a világot jobbá és élhetőbbé tehetik.

Az Echo Innovációs Műhely és a Titkok Háza projektjének konzorciumi elnöke, Zugor Zsuzsanna elmondta, a diákok egy egyetem falai között ismerkedhetnek a természettudományokkal, ami mindig egy más légkört, új tudást és a vizsgálatokhoz új megközelítést kínál. Ugyanakkor, mint mondta, az egyetemi élet része a szórakozás is, amit szintén szeretnének megadni a résztvevőknek.

A program során az oktatótermekben olyan foglalkozásokra kerül sor, melyek alatt azt a palettát mutatják be, amit az egyetem a legmodernebb technológiai fejlesztések terén tanít. A virtuális valóság alkalmazásainak, a robotika vagy a smart city területei mellett az ökoszemlélet megerősítése érdekében kirándulásokat is terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában