Frissen Fejérből

2021.06.25. 17:16

Az uszodai táborban klórmérgezésre gyanakodtak a szülők – válaszol a szolgáltató

Szerkesztőségünk arról értesült, hogy ezen a héten (kedden vagy szerdán) a Fabó Éva Sportuszodában táborozó gyermekek közül néhányan rosszul lettek, köhögtek, fejfájásra panaszkodtak, volt, aki orvosi ellátást igényelt. A szülői vélemények klórmérgezés gyanújáról szóltak.

Molnár Emese

Az üggyel kapcsolatban tájékoztatást kértünk a DVG Zrt.-től, amely a sportuszodát üzemelteti. Arnold Miklós ágazatvezető az alábbi válasszal szolgált:

„Az esetről az úszásoktatást végző egyesülettől szereztünk tudomást, levelükben azt írták: a klór magas koncentrációja a gyerekeket köhögésre késztette. Más panaszról ugyanakkor nem számoltak be, az uszodában egészségügyi ellátást nem kértek. Tudomásunk szerint az eset után egy kislányt a szülei háziorvoshoz vittek. Ők később telefonon értesítettek erről.

Uszodánkban 0-24 órás gépészeti ügyeletet látunk el, a 37/1996. (X. 18.) NM rendelet által előírt mintavételezéseket két óránként végezzük és műszaknaplóban dokumentáljuk az értékeket. A medencevíz értékeit két féle módszerrel mérjük, egyrészt a pinceszinten található automata műszerrel amely a medencéből visszatérő vizet méri, másrészt a kézi rotométerrel amellyel a medencéből vesszük a vízmintát. Uszodánk vízének fertőtlenítésére klórgázt használunk, a gáz tárolóhelyisége a medencetértől el van zárva és légtechnikai rendszerrel folyamatos átszellőztetés mellett üzemel. Így a klórgáz bejutása a medencetérbe teljes mértékben kizárható. Klórömlés nem történt, hiszen a gáztároló tartály is megfelelő védelemmel, azaz visszacsapó szeleppel van ellátva.

A rendelet előírja, hogy víz fertőtlenítésének az érdekében a víz szabad aktív klórtartalmát 0,5 mg/l és 1 mg/l közötti értéken kell tartani. A gépészünk ezen a napon is vett vízmintát amely 0,9 mg/l értéket mutatott, vagyis az előírásoknak megfelelt.

Az említett napon éppen hatósági víz mintavételezés is történt, kémiai vízmintát vettek. Kérdésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal Laboratóriuma elmondta, hogy a víz klorid tartalma megfelelő értéken van.

Az említett időszakban az uszoda szellőztető berendezése 100 százalékos kapacitáson működött, az ajtókat pedig nyitva tartottuk.

Az eset után – bár minden határérték megfelelő volt – elővigyázatosságból csökkentettük a medencék hőfokát. Az érintett kislány szüleivel Szabó György vezérigazgató úr telefonon beszélt az eset után. Az edzések azóta is zökkenőmentesen folynak az uszodába.”

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában