Koronavírus Fejérben

2021.05.07. 11:00

Védettségi igazolvány: mit kell róla tudni és mihez fog kelleni?

A járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig biztosan fenn fognak maradni – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Éppen ezért fontos, hogy aki nyaralást, utazást tervez, vagy akár koncertekre, sporteseményekre akar menni, minél előbb beoltassa magát, és ezzel kiváltsa a plasztikkártyát. A miniszteri bejelentés kapcsán összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a védettségi igazolványról.

Bordács Bálint / Origo

Budapest, 2021. március 19. Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány. A hatósági igazolvány plasztikkártya, amely tanúsítja, hogy tulajdonosát beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinával és védettnek tekinthetõ. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Róka László

Hosszas társadalmi vitát követően februárban döntött arról a kormány, hogy az oltáson átesettek igazolására bevezeti a koronavírus elleni védettségi igazolványt – írja az Origo.

Mit tud az igazolvány?

A kormányrendelet előírta, hogy háromféleképpen lehet igazolni a védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de korábban nem tudott róla. Utóbbi két eset csupán átmeneti védettséget ad a vírus ellen, így érdemes felvenni az oltást és az ezzel járó védettségi igazolványt.

Amennyiben valakit beoltottak, nem kell igényelnie a narancssárga-zöld színű plasztikkártyát, azt az állam hivatalból, automatikusan postázza. Az igazolványok átlagosan az első oltástól számított tíz napon belül érkeznek meg. Persze, az „átfutási idő” lehet több és kevesebb idő is, mint másfél hét, nagyobb tömeg oltásánál előfordulhatnak csúszások. Ha valaki esetleg az első adagot követő tíz napon belül nem kapta meg az oltási igazolványát, ellenőrizni tudja, hogy az orvos feltüntette-e az oltás tényét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT). Ha valaki két-három hét alatt sem kapja kézhez a várt dokumentumot, akkor érdemes reklamálnia, hiszen adminisztrációs hiba történhetett.

A műanyag kártyán szerepel az oltakozó vezeték- és keresztneve, útlevélszáma, a személyazonosító igazolványának száma és az első oltás időpontja. Az azonosítás érdekében egy QR-kód is van az igazolványon, ez értelemszerűen a hatóságok, illetve azok dolgát könnyíti meg, akik ellenőrzik a kártya tulajdonosának védettségét. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a védettségi igazolvány kizárólag személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az nem ruházható át senkire. Továbbá azt is fontos hangsúlyozni, hogy annak nincs érvényességi ideje.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy miért éppen az első adag vakcina után küldik ki a kártyákat, miért nem várják meg ezzel a teljes védettség kialakulását. Ennek az a magyarázata, hogy az érdemi különbség nem az első és a második oltás, hanem az oltás nélküli és az első oltás utáni állapot között van. Ugyanis a védettség már az első oltás után elkezd kialakulni, az ellenanyag szintje napról napra nő.

Mire jó a kártya?

Mint ismert, a kormány a beoltattak számához kötötte a fokozatos újranyitás különböző fokozatait. 4 millió beoltottnál előkerültek a plasztikkártya előnyei, így akinek van védettségi igazolványa, az az új rendelkezések értelmében látogathatja

 • a színházakat,
 • a tánc- és zeneművészeti eseményeket,
 • a cirkuszokat,
 • a mozikat,
 • az edző- és fitnesztermeket,
 • az uszodákat,
 • a közfürdőket,
 • a jégpályákat,
 • az állatkerteket,
 • a vadasparkokat,
 • a kalandparkokat,
 • a vidámparkokat,
 • a játszóházakat,
 • a múzeumokat, könyvtárakat,
 • a sporteseményeket,
 • az éttermek belső helyiségeit és
 • a szállodákat.
 • Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak azokra vonatkozik, akik beoltatták magukat, pontosabban fogalmazva, megkapták az első oltásukat, és a plasztikártyájuk is a birtokukban van. Ellenkező esetben elesnek ezektől a szolgáltatásoktól.

  Az igazolvány belépésre jogosít. Fotó: illusztráció

  Érdemes nyár előtt beadatni a vakcinát

  Ahogy látható, akik beoltatták magukat, gyakorlatilag szinte teljes egészében visszakaphatják korábbi életüket: ugyanúgy beülhetnek egy moziba, megnézhetnek egy színházi darabot, vagy éppen leguríthatnak egy sört, mint fél évvel ezelőtt.

  Közeleg a nyári szezon, így a legtöbben már most tervezik, hova utaznának el családjukkal vagy barátaikkal. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy ezek a szolgáltatások a védettséghez vannak kötve. Így annak, aki

  szeretne nyaralni, külföldre utazni, illetve szállodában vagy fesztiválon kikapcsolódni, célszerű minél előbb beoltatnia magát.

  Némileg bonyolítja a helyzetet, hogy a külföldi utazásoknak bizonytalan a jogi háttere, hiszen egyelőre nem tisztázott, az uniós tagállamok, illetve a különféle országok hogyan fogadják el egymás védettségi igazolványait.

  Az Európai Parlament a napokban úgy fogadta el az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet, hogy a dokumentumban nem lesznek automatikusan elfogadottak a keleti oltóanyagok, csak az EMA által engedélyezettek.

  Éppen ezért a magyar kormány azonnal tárgyalni kezdett, láthatóan eredményesen. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt napokban több bejelentést is tett arról, hogy sikerült kétoldalú megállapodásokat kötnie az oltási igazolványok kölcsönös elfogadásáról. Szlovénia, Bahrein, Szerbia, Montenegró, Románia és Horvátország – ezekbe az országokba már biztosan utazhatunk idén nyáron. Folyamatosak az egyeztetések más országokkal – többek között Izraellel és Görögországgal – is az utazási korlátozások enyhítéséről.

  A teljes cikket az Origo-n olvashatják.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában