még nem végleges

2021.05.21. 07:00

Utat építenek több megyei település között a közvetlen kapcsolat jegyében – Új út Vereb-Etyek között

A Vereb–Vál–Gyúró–Etyek települések között épül új szilárd burkolatú út a Pannónia Szíve Program keretében. Az út pontos nyomvonala még nem végleges, lakossági vélemények, egyeztetések folynak, pénteken bejárást tartanak az érintettek részvételével.

Zsohár Melinda

Zólyomi Tamás Etyek polgármestere és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is részt vett az egyeztetésen

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A váli örökség turisztikai célú fejlesztésének részét képezi a váli Ürményi-kastély helyreállítása, valamint a térség falvainak összeköttetését szolgáló új, szilárd burkolatú út elkészítése. A kormányzati támogatást elnyerő beruházás 1,412 milliárd forint támogatást kap, ebből a tervek szerint 400 millió forintot fordítanak a Vereb–Vál–Gyúró–Etyek közötti útra, amely eddig nem létezett.

Információink szerint több évtizede szerepel a megyei fejlesztési tervek között ez az út, ám mostanra sikerült ily közelbe érkeznie a megvalósításnak. Kis múltbéli visszatekintés: valaha a falvak között húzódtak-vezettek határbéli szekérutak, lovasok, gyalogosok jártak a „kertek alatt”, erről a mai idősek még mesélni tudnak. Vannak helyek, ahol „partja van” a földútnak, például Kajászó és Tordas között is létezik ilyen, mert kijárták hajdan a szekerek, majd traktorok, esős időkben mélyebben kivájták a nyomvonalat.

Jelenleg például nincs közvetlen közútkapcsolat Vereb–Vál között, de Gyúróról és Válba is Tordas és Martonvásár érintésével lehet eljutni, noha a két település közös önkormányzati hivatalban intézi ügyeit. Az említett falvak közötti közvetlen kapcsolatot teremtené meg az összesen 21,83 kilométer hosszú szilárd burkolatú út, amelyből 12,1 kilométer hosszú földút már létezik, a teljesen új nyomvonal 8,73 kilométert tenne ki. A turisztikai szempontok nyomnak legtöbbet a latba, az úttal nyitni kívánnak a Velencei-tó és az etyeki borvidék felé, illetve a térség gazdasági fejlődését ösztönözné e kelet-nyugati tájolású összekötő út, olvasható az érvelés.

Valamennyi település honlapján látható az útberuházás terve, s mindenütt kikérték a lakosság véleményét.

Zólyomi Tamás, Etyek polgármestere és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is részt vett az egyeztetésen
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az érintett polgármesterek, valamint Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve Program miniszterelnöki biztosa, Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök, egyben a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke tartottak egyeztető tárgyalást Gyúrón a beruházásról szerdán. Nem véletlenül e helyszínen, mivel e községben oszlanak meg leginkább a vélemények az útépítésről. Jellemzően az őslakosok szeretnék, ha Gyúró zsákfalu jellege megszűnne, ez régi kívánsága a festői szépségű, s hagyományőrző épített környezettel bíró település lakosainak. A jelentős számú beköltöző azonban éppen a csönd, nyugalom és e viszonylagos háborítatlanság miatt választotta a helyet otthonául, fogalmazták meg a másik álláspontot. Vereb viszonylagos elszigeteltsége is megszűnne e tájékhoz való közvetlen kapcsolattal, szólnak a további érvek az útépítés mellett. Ma, azaz pénteken bejárást tartanak az érintett önkormányzatok vezetői, a tervezők, az ország­gyűlési képviselő és a megyei közgyűlési elnök a lehetséges nyomvonalon, s összegzik a lakossági véleményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában