Frissen Fejérből

2021.05.30. 07:05

Terítéken az ADHD – Csiky Miklós, előadásában a terápiás lehetőségekről beszélt

Az ADHD jelensége kapcsán szervezett projektzáró eseményt pénteken a Rév Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Bokros Judit

Csiky Miklós gyermekgyógyász és gyermekpszichiáter az előzmények felelevenítése után a terápiáról beszélt részletesen Fotó: Bokros Judit / FMH

A projektzáró előzménye egy online esemény volt még május elején. A sokakat érintő ADHD (figyelem- és hiperaktivitászavar) iránt érdeklődők, az érintettek abba is bekapcsolódhattak, kérdezhettek, most pedig akár személyesen is meghallgathattak több előadást. Pénteken megszólalt például Farnas István, a Rév Ambulancia intézményvezetője, aki a Változás című projektben megvalósított tevékenységekről beszélt, Mészáros Mercedes, a Váltó-Sáv Alapítvány szakmai vezetője pedig az egészségfejlesztés és a drogprevenció lehetőségeiről szólt a büntetés-végrehajtásban.

Csiky Miklós gyermekgyógyász és gyermekpszichiáter az előzmények felelevenítése után a terápiáról
beszélt részletesen Fotó: Bokros Judit / FMH

Mi legutóbb Csiky Miklós gyermekgyógyász és gyermekpszichiáter előadásáról írtunk bővebben, amelyből teljes képet kaphattunk az ADHD tünetegyütteséről és annak lehetséges kiváltó okairól is. Illetve idéztük Sörédi Pál addiktológust, aki a kezeletlen ADHD és a felnőttkori függőségek kapcsolatáról beszélt. Csiky Miklós pénteken is előadott, ám most már a terápiás lehetőségeket sorolta. Felhívta a figyelmet arra: a kezelés 4-8 éves korban a leghatékonyabb, ezért is lényeges a minél korábbi és minél pontosabb diagnózis. A terápia multimodális, tehát többféle megközelítési módot kíván meg. Ebben a következő hármasságot említette: szükség van egyrészt az idegrendszer gondozására, másrészt a fejlesztésére, illetve segíteni is lehet – utóbbi a gyógyszeres kezelést jelenti. A bizonyítottan működőképes terápiáknál is ezt hozta fel elsőként, mert a tapasztalat szerint a gyógyszeres kezelés a leghatékonyabb (korábban elhangzott, hogy gyógyszerezésre az ADHD középsúlyos eseteitől kezdve lehet szükség). Ott van még azonban a viselkedésterápia, a pszichoedukáció (amikor a szülőknek és a gyermeknek elmagyarázzák, hogy mi történik a gyermekkel), a szenzomotoros fejlesztés és a rendszeres gondozás. Ezek mind segíthetnek. Csiky Miklós részletesen beszélt az egyes gyógyszerekről, hatóanyagaikról, és arról, hogy a helyes adagolással milyen eredményeket lehet elérni. A kiegészítő terápiás lehetőségeknél említette még például a diétás tanácsadást, a család-, illetve párterápiát, a testmozgásra vonatkozó tanácsadást, valamint az életvezetési tréninget. Javasolt hasznos táplálékkiegészítőket (például D-vitamin, Omega-3 zsírsav), és azt is hozzátette, hogy az ölelésnek, a simogatásnak, a dicsérő szavaknak bizony az ADHD megszelídítésében is nagy szerepük van...

Sörédi Pál szintén előadott, és rámutatott: a diagnózis minősége komolyan meghatározza a kezelés esélyeit. Az ADHD ugyanis ritkán jár egyedül, sokszor társul hozzá egyéb rendellenesség. Ha a tünetegyüttest nem kezelik megfelelően, akkor a gyerekek tinédzser korban sokkal könynyebben nyúlhatnak drogokhoz, alkoholhoz. Az ADHD kezeléséhez komplex tervre van szükség – mondta ő is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában