Tíz év alatt

2021.05.05. 07:00

Kinőtték a fehérvári iskolát a református diákok

A református iskola 2002-ben egyetlen osztállyal indult és 8 év alatt futott fel nyolc­osztályos intézménnyé, amely aztán 2010-ben vette fel a Talentum Református Iskola nevet. A diákok mára kinőtték az épületet.

borsányi Bea

A bontási munkálatok már hétfőn megkezdődtek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kedden kora délután sajtótájékoztatón jelentették be az iskola udvarán, mintegy 201 millió forinttal támogatja Magyarország Kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül az iskola bővítését, felújítását. Ahogy azt Szanyó Gáborné igazgató elmondta, új épületszárnnyal bővül az intézmény. Ebben két nagy tanterem, egy szakköri terem, könyvtárhelyiség és külön bejáratú kazánház kerül kialakításra. Beépítik a tetőteret is, ahol szakköri terem, iroda és tárolóhelyiségek kapnak helyet, de készül egy zsibongó, és természetesen kialakítják a szükséges vizes­blokkokat is. Az új épülettel való érintettség miatt megújul a tornaterem teteje is, amelyre napelemes rendszert telepítenek. Mindezeken felül a jelenlegi beruházás részeként utólagos hőszigetelés kerül a Széchenyi utcai homlokzatra.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte, manapság is jelentősége és fontossága van az egyházi nevelésnek a kultúra és a tudás tovább­adásában. Beszélt arról, hogy Magyarországon 1947-ig az oktató-nevelő intézmények 60 százalékát az egyházak tartották fent. Ezt követően országosan összesen tíz egyházi iskolát engedélyezett a rendszer, a tanulók létszáma a 2800-at sem érte el. Ehhez képest a rendszerváltást követően ismét megugrott az egyházi intézmények és az oda járó tanulók száma: 1990 és 2010 között 112 500 gyermek járt ilyen óvodába, általános-, és középiskolába, ami a köznevelésben részt vevők 6,4 százaléka. Ez az arány tavaly már 15,2 százalék volt, ami 230 ezer fölötti gyermeket jelent, és ahogy azt az államtitkár hangsúlyozta, a visszajelzések szerint a felekezeti intézményekbe évek óta 2-3-szoros a túljelentkezés. A társadalomnak tehát igénye van rájuk, mert ezekből az intézményekből – ha nem is kizárólag hívők, de – olyan emberek kerülnek ki, akik plusz lelki töltettel rendelkeznek az életben, tette hozzá Soltész.

Soltész Miklós államtitkár (középen) beszédében kiemelte, fontos szerepe van az egyházi intézményeknek a nevelésben, a kultúra és a tudás továbbadásában
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselők a református iskola felújításának kapcsán a templomépítési programról beszéltek, melynek köszönhetően választási körzeteikben, Székesfehérváron és a megye más vidéki településein összesen 27 templom, mintegy 375 millió forint értkében újulhat meg. Fehérváron négy templomban lesznek felújítások. Már készül az új baptista gyülekezeti ház, amely kétszer 15 milliós támogatásban részesült. A maroshegyi református kápolna tetőszerkezetének és héjazatának cseréje 14,5 millió, az evangélikus templom tetőfelújítása 5,2 millió forintot kapott, illetve támogatják a felsővárosi templom megújítását is. Törő Gábor ehhez hozzátette, körzetében 24 pályázatot nyújtottak be templomok és környékük felújítására, és valamennyi tender sikeres volt.

A református iskolában a bontási munkálatok már megkezdődtek, a befejezés határideje ez év december 15., az összköltség megközelíti a bruttó 300 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában