kiemelkedő munka

2021.05.14. 14:30

Szemléletformálás és fenntarthatóság: érdemkeresztet kapott Horváth Angéla vízmérnök

– Nem szakmai kérdés, hanem tény, hogy vízkészleteinkre és környezetünkre nagy figyelmet kell fordítanunk. A hatások mérséklésén számos szervezet, a többi között a vízügyi ágazat is dolgozik. Természeti erőforrásaink védelme a szemléletformálásban, a fenntarthatóságban és az innovatív megoldásokban rejlik – fejtette ki a Fejér Megyei Hírlapnak Horváth Angéla vízmérnök, építőmérnök.

V. Varga József

Horváth Angéla – és a kiérdemelt ezüst érdemkereszt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A köztársasági elnök a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata díjjal tüntette ki a vízügyi területen végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Horváth Angélát, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízrendezési és öntözési osztályának vezetőjét. A vízügyi szakember az állami kitüntetést április végén vette át a Belügyminisztériumban.

Az igazgatóság vízrendezési és öntözési osztályának feladata a belvízmentesítés és belvízvédekezés, a helyi vízkárelhárítás, az aszálykár-elhárítás, a síkvidéki és dombvidéki vízrendezés, továbbá a vízhasznosítási teendők ellátása. Felelősségi körükbe tartozik az igazgatóság vagyonkezelésében lévő vízrendezési és vízhasznosítási létesítmények fejlesztésének koordinálása.

A Fejér megyei kiemelt vízügyi projektek tekintetében a múlt év szeptemberében sikeresen megtörtént a Séd–Nádor–Gaja vízrendszer rehabilitációja I. ütemének (a fehérvárcsurgói tározó árvízvédelmi fejlesztése), valamint idén márciusban a Szent László-patak rehabilitációjának műszaki átadás-átvételi eljárása. A projektek fizikai befejezése ebben az évben lezárul. Horváth Angéla szakági szakmai felelősségi körébe tartozóan jelenleg zajlanak a Váli-völgy vízrendezési feladatainak, valamint a Szent László-patak fenntartható vízgazdálkodási projektjének kivitelezési munkái.

– A klímaváltozást, az éghajlat változását mindannyian tapasztaljuk, legfőképpen az időjárási szélsőségek figyelmeztetnek erre bennünket. Értem ezalatt az aszályos időszakok gyakoriságát, valamint a csapadékeloszlások térbeni és időbeni megváltozását – mondta el Horváth Angéla. – A felelősségünk közös, mindannyiunknak tenni kell azért, hogy a káros hatásokat mérsékeljük. A mérsékléshez háztartási szokásaink átgondolásával is (energiafogyasztás, műanyag-felhasználás csökkenése) hozzájárulhatunk. Mindezek apró dolgoknak tűnnek, de ha összeadódnak, igen is nagy előrelépést teszünk a környezetünk és a jövőnk védelme érdekében.

Horváth Angéla – és a kiérdemelt ezüst érdemkereszt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Jól tudjuk, hogy az öntözés egyik alapvető célja, hogy javítsa a Föld egyre növekvő népességének élelmiszerrel való ellátását. Fő fejlesztési feladat a már meglévő öntözőrendszerek felújítása és bővítése.

– Az időjárási szélsőségekkel szembeni kitettség, a termésbiztonság és a minőség javítása érdekében hazánkban is kiemelt feladat az öntözés fejlesztése, melynek érdekében több jogszabály is született az elmúlt években. A fejlesztések megvalósításához állami forrást is rendeltek, meghatározásukhoz országosan több mint 40 ezer gazdálkodó igényeit mérték fel 1,2 millió hektár területen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével – folytatta az osztályvezető.

– A vízügyi ágazat az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére vonatkozó elsődleges feladata a vízgazdálkodás hatékonyabbá tétele, azaz a megfelelő vízmennyiség továbbítása az állami művek (csatornák, vízkormányzó műtárgyak) rekonstrukciójával, felújításával és megfelelő fenntartásával. Országos szinten tíz évre levetítve 170 milliárd forint áll rendelkezésre. Fejér megyében 2019–2020-ban csaknem 100 millió forint keretösszeget fordított igazgatóságunk a csatornák vízszállító képességének javítására és a vízkormányzó művek felújítására.

Munkájában mindenkori vezérelve a szorgalom, a kitartás és a közösségi összefogás. Vallja, hogy az elkötelezett hitből a nehezebb időkben is erőt lehet meríteni. A humor nagyon fontos az életében, mert sok buktatón átsegíti az embert, és iránytű lehet, ha nézőpontot kell változtatnunk.

Kedvenc idézete Charlie Chaplintől való: „Mindig jusson idő nevetni, / mert ez a lélek legszebb zenéje. / Olvasni, mert ez a bölcsesség alapköve. / Dolgozni, mert ez a siker ára. / Játszani, mert ez az örök ifjúság titka. / Szeretetet adni, mert ez gyógyítja az embert, / azt is, aki adja és azt is, aki kapja. / Egy pillanatnyi mosolyra, / mert ezzel egymás számára / könnyebbé tehetjük az életet...”.

Csaknem húsz éve elkötelezett a szakma iránt, úgy érzi, hogy kitüntetése egyben felelősséggel is jár, mert méltónak kell maradni rá a jövőben. Megtisztelőnek tartja, hogy ezzel a megbecsüléssel folytathatja tovább a munkáját, ez az elismerés egyben megerősíti a hitében és a céljaiban is. Úgy véli, szakmai teljesítménye és elért eredménye dicsérete mögött a családja, a barátai, az igazgatóság vezetői és munkatársai támogatása áll.

– Amikor értesítést kaptam a kitüntetésre való felterjesztésről, őszintén bevallom, meghatódtam. Magyarra és női nyelvre lefordítva: örömkönnyekre fakadtam… – tette hozzá Horváth Angéla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában