Számos települést érint

2021.05.26. 17:30

Százmilliók jutnak a templomok felújítására

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, 1,731 milliárd forintból fog megújulni részben vagy egészben száz templom és egy kápolna Fejér megyében. Ebben a térség szinte minden települése érintett.

Korondy Tamás

Pusztaszabolcs és környéke ugyancsak érintett a nagyszabású fejlesztési programban

Fotó: Korondy Tamás

Ismeretes, a tavalyi év végén Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása címmel hirdetett pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 100 százalék intenzitású (önköltségmentes, saját forrás biztosítása nem szükséges), vissza nem térítendő támogatásra az egyházi hitéleti ingatlanok felújítására, bővítésére. Magyarán templomok és kápolnák újulhatnak meg a támogatásból.

A kapcsolódó sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy Fejér megyében 62 katolikus, 32 református, 4 evangélikus, 2 baptista templom, valamint a Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely közelében lévő doni emlékkápolna (amely fontos emlékhely a magyar közösségnek) érintett, ezeket mind felújítják. Összesen 1,731 milliárd forint pályázati forrásból újulnak meg 2022 májusáig.

A tervek szerint a templomok felújítása során nemcsak küllemükben szépülnek majd meg az épületek, hanem jelentős állagmegóváson is átesnek, mely során a tetőszerkezet rendbe tétele, tetőcsere, homlokzati javítás, csapadékvíz-elvezetés és sok helyen a belső terek is érintettek lesznek a fejlesztésekkor.

Pusztaszabolcs és környéke ugyancsak érintett a nagyszabású fejlesztési programban
Fotó: Korondy Tamás

Érdekesség, hogy Tessely Zoltán, Bicske és térsége országgyűlési képviselője arról beszélt, talán az ő területe járt a legjobban a templomfejlesztések terén, hiszen a Magyar falu programban különböző fejlesztésekre 238 millió, míg a kormány külön támogatásaiból a váli templomra 600 millió, a lovasberényi templomra 264 millió, a bicskei templomra 250 millió, az etyeki templomra pedig 150 millió forint jutott a választókerületében. Ahogy fogalmazott, ehhez jön még a templomfelújítási programban a 42 helyszínre összesen 870 millió forint – Bicske és térsége tehát a 1,5 milliárd forintos egyházfejlesztése mellé további 870 millió forintot nyert el, ez megközelíti a 2,5 milliárd forintot.

S ami ide tartozik: a református egyházközösségek közül a megye déli részén Aba, Csősz, Enying, Lepsény, Mezőkomárom, Szabadhídvég, Se­re­gélyes, Soponya és Tác templomai újulnak majd meg.

A katolikusok közül Alap, Enying, Hantos, Káloz, Kisláng, Mezőfalva, Nagylók, Pusztaegres, Sárbogárd, Sárszentmiklós, Sárkeresztúr, Seregélyes és Tác érintett. Mint megtudtuk, a Magyar templomfelújítási programban a mezőföldi térség 359 millió forint támogatást nyert el – ebből Pusztaszabolcs és környékéhez Aba, Nagylók, Seregélyes és Sárkeresztúr tartozik.

A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dunaújváros és térségének megbízott kormánypárti választókerületi elnöke, Molnár Krisztián elmondása alapján Adonyban, Perkátán és Ercsiben a katolikus, Iváncsán a református, míg Pusztaszabolcson a katolikus és a református templom is megújulásra vár.

A települések szerinti pontos összegekről, valamint az egyházi épületeink korszerűsítési terveiről egyelőre még nincsen információnk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában