szelektív hulladékgyűjtés

2021.05.14. 19:04

Ünnepélyes keretek között jelentették be a SmartBin indulását

Szombaton hivatalosan is elindul a SmartBin környezetvédelmi verseny, melynek célja a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának bemutatása.

Baráth Eszter

20210514 Székesfehérvár, Smart bin verseny, projekt, Nagy István agrárminiszter, Mészáros Attila, Cser-Palkovics, Törő Gábor, Vargha Tamás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezt megelőzően, pénteken sajtótájékoztatót tartottak az „esemény” kapcsán. Itt Törő Gábor beszédében egy személyes emléket idézett fel, amely a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos: több mint 30 évvel ezelőtt Németországba látogatott, ahol már akkor is szelektíven gyűjtötték a szemetet. Mint mondta, ez, az első személyes tapasztalata jutott eszébe akkor, amikor a fiatalok ismertették vele ötletüket. – Igazából nem mi neveljük őket, hanem ők nevelnek minket ezzel a versennyel a környezettudatos szemléletre – emelte ki a képviselő.

A verseny indulását Nagy István agrárminiszter, Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő, Törő Gábor országgyűlési képviselő, L. Simon László miniszteri biztos, Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester, valamint Spányi Antal megyés püspök jelenlétében jelentették be a SmartBin Projekt ötletgazdái, Zolta Szabolcs, Magda Tivadar és Nádi Zsombor.

Az esemény elején Zolta Szabolcs köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, a verseny kulcsa az összefogás és a közös akarat. – Hiszem, hogy elérjük a magunk elé kitűzött célt, és azt, hogy a résztvevők a verseny öt hónapja alatt jobban odafigyelnek környezetükre – hangsúlyozta. Magda Tivadar is megfogalmazta gondolatait, melyek közül kiemelte háláját azzal kapcsolatban, hogy projektjük olyan együttműködőket talált, akiknek szívügyük a környezetvédelem.

Együtt, felelősen – a környezetért, s így magunkért, egymásért Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Vargha Tamás államtitkár megköszönte a fiatalok munkáját, valamint azt, hogy az együttműködés során felidézték benne a tanári pályán töltött éveket, hiszen a tanárok számára a diákok nagyon nagy inspirációt nyújtanak. Idézetek formájában adott útravalót az ötletgazdáknak. Kiemelte, kövessük a fiatalok szolgálatát, amire a lakosság figyelmét is felhívják, s hangsúlyozta, tennünk kell azért, hogy a világ jobb legyen.

Nagy István agrárminiszter a fiatalok bemutatkozásához hasonlóan így mutatkozott be: Nagy István vagyok, a SmartBin csodálója. – Amikor a fiatalok itt állnak és belekürtölik a világba mindazt, amit tesznek, akkor az ember óhatatlanul belegondol abba, hol voltam én ennyi idősen. Erre azt kérdezzük: hol lesznek ők néhány év múlva? – emelte ki az agrárminiszter. Hangsúlyozta, meg kell tanulni a fiataloktól a tettvágyat, amit felelősségtudatosság egészít ki; ők jelentik a jövőt és a reményt. Kiemelte, Magyarország számít a lelkes, lendületes fiatalokra.

Az esemény zárásaként Vargha Tamás, Törő Gábor, Nagy István, L. Simon László, Spányi Antal és a fiatalok felragasztották a jelzőmatricát és a QR-kódot egy szemetesre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában