Jövő szeptemberben nyithat

2021.05.23. 15:30

Okosiskola épül Felcsúton, a jövő jegyében

Az új általános iskola falai már állnak, ám aki építkezett, tudja, ezután következik a java! Energiatakarékos okosépület készül, tornacsarnokkal, saját konyhával, korszerű kiszolgálóegységekkel.

Zsohár Melinda

Az energiatakarékos és környezetvédő jelleget maximálisan kihasználja majd az új, európai szintű épület

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Endresz György Általános Iskola még jövő szeptemberig a mostani helyén fogadja a gyerekeket, igen szűkösen. Mészáros László polgármester a leendő elsősöket említi, akik már az új helyen kezdenek. A falu szívében áll az új, tizenhat tantermes iskola is, mint a most szolgáló, de a biztonságos zónában, a főúttól kicsit hátrább, megtervezett autós és gyalogos megközelíthetőséggel. Az energiatakarékos és környezetvédő jelleget maximálisan kihasználó épület modern, európai minőségű intézmény lesz az emberi szándékok erejével. Munkahelyeket teremt, a széles körű iskolai szolgáltatásokat több helyi lakos láthatja el a megfelelő szakértelemmel. Az ezer négyzetméteres tornacsarnokot említi még a polgármester, ahol községi rendezvényeket tarthatnak, vendégeket hívhatnak konferenciákra, közösségi eseményekre az iskolai ünnepségeken kívül.

Az energiatakarékos és környezetvédő jelleget maximálisan kihasználja majd az új, európai szintű épület
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hatalmas daru áll az építkezésen, gépek jönnek-mennek, s mindenütt láthatók a kézi munkát végző szakemberek. Az egyik felvonulási épületben az iroda kapott helyet, a fiatal Hajba Annamária építőmérnök, projektvezető mögött sorakoznak a falon a tervrajzok. A négy és fél milliárd forintos költségvetésű állami beruházás számos különlegességet tartalmaz, a jövő iskolája lesz, kétségtelen. Már korábban áthelyezték a víztornyot azért, hogy ideális helyszínen állhasson az új iskola, ez is része a kivitelezésnek, amelyet a Fejér BÁL Zrt. nyert el.

A falak már nagyrészt állnak, ez nagyjából húszszázalékos készültségi fokot jelent. A külső klinkertégla borítás a hagyományos szép látványt nyújtja, emellett a legmodernebb eljárásokat és anyagokat alkalmazzák az építők, mondta el Hajba Annamária. A homlokzat világos vakolatbetéteket kap, a tető antracitszínű cserepezést. A tizenhat tanterem két szinten foglal helyet, alul az alsósok traktusa, felül a nagyoké. Az épületrészek belső átriumot ölelnek körbe, a kiszolgálóhelyiségek, tanári szobák, szertárak mellett saját, hatszáz fős főzőkonyha készül. Hanggátló gipszkarton falak gondoskodnak a zavartalan tanításról, a termek padlófűtésesek. A délkeleti oldal napelemei megújuló energiaforrásként működnek, a lapos tetős szakaszon speciális hőszivattyú hűt-fűt, mikor mire van szükség.

Így néz ki majd kívülről a „jövő iskolája”
Fotó: Látványterv: önkormányzat

Az okosiskola vagy okosépület elnevezés számos „képességét” jelenti az épületnek: a többi között automatikus hőmérséklet-szabályozást, jelenlét-érzékelőt – ha nincs senki a helyszínen, lekapcsol a világítás. A kártyás beléptetőrendszer szavatolja a gyerekek biztonságát, s hogy illetéktelen személy ne barangolhasson sehol. Gyorsparkoló és az iskola körül olyan közlekedési rendszer teszi teljessé a gondos tervezést, amely a gyerekek és a szülők biztonságát, kényelmét egyaránt szolgálja. Elvileg 480 diák befogadására alkalmas az intézmény, a teljes befogadási létszám 600 személy. Kívül játszótér, sportpálya egészíti ki a sportcsarnok nyújtotta lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában