Frissen Fejérből

2021.05.18. 16:27

Nem pihennek a magyaralmási Asszonytorna baráti társaság tagjai

A helyi Asszonytorna baráti társaság aktív résztvevője a község mindennapi életének. Nemrég még madárodúkat helyeztek ki a fákra, most pedig egy egészen más jellegű kihívásra készülnek.

Palocsai Jenő

A Magyaralmási Asszonytorna tagjai (így a képünkön látható személyek is) terveznek további, hasonló akciókat

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A nemrég ünnepelt madarak és fák napját követő megmozdulásról egy magyaralmási civil szervezet vezetőjét kérdeztük. Papné Nagy Lenke, a magyaralmási Asszonytorna vezetője elmondta: – Magyarország talán legrégebbi zöld ünnepe jó alkalom a cselekvésre, természeti környezetünk védelmére. Ebben a szellemben az Asszonytorna tagjaival madárodúkat helyeztünk el a Fő utcai Emlékparkban, illetve a faluház udvarán. Ehhez a Közélet Alapítvány ásotthalmi odúprogramja adta az ötletet. Az első odúkat a madártani intézettől vásároltuk, és az ígéret szerint a Közélet Alapítványtól is kapunk majd néhányat a jövőben, így a folyamat nem áll le, hiszen ehhez nem kell feltétlenül ünnepnap, csak szeretni kell a természetet.

Az Asszonytorna baráti társaság – segítséggel – nemrég madárodúkat helyezett ki Magyaralmáson
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Madárodúkra a hivatalos álláspont szerint azért van szükség, mert sok madárfaj nem az ágakra épített fészekben, hanem odvakban, a fák vagy sziklák üregeiben neveli a fió­káit. A természetes odvak a fatest gombás megbetegedései, mechanikai sérülések révén alakulnak ki, vagy odúkészítő madárfajok, például harkályfélék alakítják ki. Bár ez lenne a természetes, de valójában az a helyzet, hogy a parkokból, kertekből kivágják az emberek a korhadó, odvas fákat. Így a madarak sok­szor nem találnak megfelelő költőhelyet.

Papné Nagy Lenke feltette és azonnal meg is válaszolta a nagy kérdést: lehet-e élni madarak közelsége nélkül? – Természetesen lehet, de velük együtt jobb. Szerencsére sok madárfaj még a nagyvárosok központjában is letelepszik, egy kiskert pedig valóságos vadonná alakítható. Elegendő már egy-két madárodú, itató, etető az ablakba, a kertbe vagy az udvarba, máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ez motivált minket akkor, amikor megszerveztük a beszerzést és a kivitelezést. A magyaralmási Asszonytorna csapata arra buzdít mindenkit, hogy helyezzenek ki minél több odút és olyan helyet is, ahol eleséget tudnak nekik adni!

Ma Magyarország 420 ma­dárfajjal büszkélkedhet a világon élő összesen 10 ezer fajból. Az ő védelmük a környezetszerető emberek fel­adata, akiknek száma szerencsére egyre gyarapodik, ezért is csatlakoztak ehhez a táguló körhöz az almási asszonyok, akiknek ifj. Pap Tibor és Tóth Martin helyi önkormányzati képviselő is segített a kivitelezés során.

Mint megtudtuk, ez a magyaralmási esemény lényegében még le sem zajlott, hiszen várhatóan lesz még odú és lesz még folytatás, de máris indul egy újabb program.

A Magyaralmási Asszonytorna tagjai (így a képünkön látható személyek is) terveznek további, hasonló akciókat
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Az Asszonytorna tagjai úgy döntöttek, hogy a Jerusalema örömtáncot ők is eltáncolják, méghozzá a település legszebb helyszínein. A főpróbák ezen a héten folyamatosan tartanak, és ha jól megy, hamarosan elkészül a videó is, ami megjelenik majd a közösségi oldalon.

A magyaralmási zumbacsoport és a Tere-fere oldalán lesz látható a kisfilm, ahol jelenleg is megy a hirdetés és a táncosok toborzása, tudtuk meg a tornaklub vezetőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában