Frissen Fejérből

2021.05.18. 18:15

Ki finanszírozza a Vörösmarty Színházat?

A Magyar Színházi Társaság évadzáró online beszélgetésén a színházak, köztük a Vörösmarty Színház finanszírozása volt a téma.

Palocsai Jenő

Jelenet a Bűn és bűnhődés című előadásból

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Zárul a Magyar Színházi Tár­saság Jó kérdés című sorozatának negyedik évada. A panelbeszélgetésben a művészeti témák mellett szakpolitikai kérdéseket is megvitatnak a megjelentek. A hétfő délután az önkormányzatok szerepe a színházak fenntartásában volt. Ennek megfelelően a részt­vevők között foglalt helyet Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, de ismertette álláspontját Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere is. A moderátoron kívül a harmadik szereplő Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára volt. A szakpolitikus egyben a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója is.

Utóbbi beszélt a direktorok kiválasztásának metodikájáról is, melynek lényege, hogy az önkormányzat és az állami fenntartók elfogadják a szakmai bizottság javaslatát a színházigazgatóval kapcsolatban.

Jelenet a Bűn és bűnhődés című előadásból
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A finanszírozásról Cser-­Palkovics András elmondta: – Egy ilyen hosszan tartó járványhelyzetre senki sem készült, és ha valamikor a stabilitásnak volt jelentősége a színházfenntartásban, akkor ebben az időszakban különösen. Az önkormányzati fenntartású színházak esetében „egy plusz egy forintos” modell alakult ki. Ez azt jelenti: amennyit kap a színház az önkormányzattól, annyit kap az állami költségvetésből is.

Cser-Palkovics hozzátette, hogy ez a pénzügyi struktúra lehetőséget adott arra, hogy pár fejlesztés mellett még béremelés is történjen tavaly, márpedig 2020-ban kevés olyan terület volt a közszférában, ahol ez megtörténhetett.

Mint kiderült, a mostani modellnek megfelelően Székesfehérvár 480 millió forintot áldoz a Vörösmarty Színházra, és ugyanennyi közpénzt ad az állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában