hulladékgyűjtő edény

2021.05.20. 07:45

Hosszú sorok álltak a bicskei kukaosztásnál

A szelektív hulladékgyűjtés szorgalmazása érdekében egy második kukát ajándékozott a városban szolgáltató cég a szerződésben álló háztartásoknak. Az átvevőhelyeken kialakult sor leginkább a lebomló zsák miatt alakulhatott ki – ám e hónapban még ezek hiányában is elszállítja a Zöld Bicske a zöldhulladékot.

Zsohár Melinda

A keddi napon hosszú sor kígyózott a hulladékgyűjtő edény és a lebomló zsák átadására kijelölt helyszínen, panaszkodtak a közösségi oldalon többen. Szerdán ismét sorban álltak az emberek, előzetes információik szerint a zöldhulladékot csak az újonnan kiosztott zsákokban viszik el most pénteken. A város hulladékszállító cége, a Zöld Bicske Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatása szerint a telephelyükön is átvehetők az edények és a zsákok, s később is, meghatározott időben. Ebben a hónapban pedig elszállítanak bármiben kihelyezett zöldhulladékot, mivel a lebomló zsákok későn jutottak el a lakossághoz a pandémia miatt. Senkit nem akartak sorállásra kárhoztatni, mondta Tölgyesi Balázs, nem tartottak „zárórát” sem, addig maradtak a munkatársak, amíg mindenkit ki nem szolgáltak a sorban.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A közösségi média egyik bicskei oldalán jelent meg néhány bíráló komment a hulladékgyűjtő edény és lebomló zsákok kiosztása kapcsán, lapunk emiatt kereste meg az illetékes szolgáltató céget. Tölgyesi Balázs, a Zöld Bicske Nonprofit Kft. ügyvezetője elsőként leszögezte: sorban állásra nem „kényszerítettek” senkit, egyik lehetőségnek szánták. Három napot jelöltek meg a kukák és zsákok átvételére két helyszínen: az Erkel Ferenc utcánál május 18-án, valamint az önkormányzattal egyeztetve 19–20-án a Piac téren 15–19 óra között.

Ebben a hónapban pedig elszállítanak bármiben kihelyezett zöldhulladékot, mivel a lebomló zsákok későn jutottak el a lakossághoz a pandémia miatt.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Telephelyükön, a Csákvári utca 45. alatt is át lehet majd venni előre meghatározott nyitvatartási időben az edényt és a háztartásonként ingyen rendelkezésre bocsátott 40 lebomló zsákot, hangsúlyozta Tölgyesi Balázs. A közel 3500 háztartásnak nyújtott pluszkukákat és zsákokat ajándékba adják, nem kell fizetni értük, a szemétszállítási szerződéssel rendelkező tulajdonába kerül. És végül: a jelzett három napon túl sincs „jogvesztés”, ha valaki később viszi haza az újrahasznosítandó anyagoknak szánt edényt s a zöldhulladékra szolgáló zsákokat. Volt egy kísérlet a házhoz szállításról is, azonban annyi nehézséggel járt, hogy felhagytak a sikertelen próbálkozással.

Ma is lesz kukaosztás, de az edényt később is át lehet venni
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

„Eddig is szelektíve gyűjtötték az újrahasznosítandó papírt, műanyagot és üveget a Zöld Bicske Kft. szolgáltatói területén, a hatékonyabb környezetvédelem érdekében új kukákat helyeznek el valamennyi háztartásban erre a célra” – tudósított róla a Fe­jér Megyei Hírlap korábban. Május 17-én, hétfőn hirdették meg a kukák és zsákok átvételét a következő három napra. Az új jogszabály kötelezi a hulladékszállító cégeket, hogy kizárólag a lebomló zsákokban vihetik el a komposztálókba a füvet, ágakat, növényi nyesedéket, de most májusban mindent elvisz zsák nélkül is a Zöld Bicske, hiszen a pandémia miatt nem tudtak az eredeti ütemterv szerint eljárni. Átválogatják, vállalják a többletmunkát a környezetvédelem érdekében, mint eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában