Panaszügy három felvonásban

2021.05.04. 07:00

Hat éve várnak a zajvédőre Szabadbattyánnál, a finálé még odébb

A harmadik felvonástól a végkifejletet várjuk – vetették föl panaszuk kapcsán a lakók. A zajárnyékoló falra már 2015-től várnak, de úgy látszik, a finálé még odébb van.

V. Varga József

A József utcától néhány méterre ott az autópálya, egymást érik az autók Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: FMH-Archív (illusztráció)

Ismét panasszal fordultak olvasóink a Fejér Megyei Hírlaphoz. A történet Szabadbattyánból, az M7-es autópálya melletti József Attila utcából való, és a hiányzó zajvédelmi falra vonatkozik. Megvan minden, de valami mégis hibádzik. 2015-ben Pereczes Zoltánék keresték meg lapunkat, négy éve és most, 2021 tavaszán Laky Józsefék. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium még korábban zajvédelmi programot indított, melynek keretében – több más helyszín mellett – Szabadbattyánnál is zajvédelmi falat építettek volna az M7-es mentén 2015 végéig.

A források felett nem a Magyar Közút Zrt.rendelkezik

Amint korábban megírtuk: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közlekedés operatív program forrásából megterveztette a battyáni zajárnyékoló falat, és az építési engedély is rendelkezésre áll. A 4 méter akusztikai magasságú falat az M7-es autópálya bal oldalán, a 69+945 – 70+232 kilométerszelvények között helyeznék el. A közútkezelő mindent elkövet annak érdekében, hogy a zajárnyékoló fal megépüljön, ugyanakkor a projekt megvalósításához a társaságnak jelenleg nem áll rendelkezésére forrás.

Mi a helyzet most, 2021-ben?

A lakók értetlenül fogadták, hogy például már a Velencei-tó mellett is megépült az átlátszó zajvédő fal. Félreértés ne essék, nem sajnálják, hanem azt kifogásolják, hogy náluk miért nem. Ismét a Magyar Közút Zrt.-hez fordultunk: mikorra várható, hogy elkészül a zajvédő fal Szabadbattyánnál?

– A zajárnyékoló fal tervei rendelkezésre állnak, jelenleg az építési engedély meghosszabbítását intézzük, továbbra is kizárólag a szükséges forrásra vár társaságunk, és azt követően kezdődhetnek el a munkálatok – tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlapot Pécsi Norbert kommunikációs osztályvezető.

A József utcától néhány méterre ott az autópálya, egymást érik az autók
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Azt azonban tudni kell, hogy a források felett nem társaságunk rendelkezik, így a munkálatok kezdési időpontjával kapcsolatban nem rendelkezünk információval. Amint lehetőségünk lesz rá, az építés megkezdődik, addig is az érintettek további türelmét és megértését kérjük.

– Az országos, állami tulajdonban lévő közutakon a felújítási és fejlesztési beruházások költségvetési forrásokból vagy európai uniós pályázatokból valósulhatnak meg, a rendelkezésre álló források felett az illetékes minisztériumok rendelkezhetnek – tette hozzá Pécsi Norbert. Panaszosaink szomorúan konstatálták: – Sajnos ugyanott járunk, mint hat vagy négy éve. Ahogy az ismert vicc prímása mondja: Hát, járni jár, csak nem jut…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában