Frissen Fejérből

2021.05.30. 07:00

Bence abban reménykedett, láthatja a rendőrök munkáját, de végül bele is tanult

Gyermeknaphoz közeledve a hírlap is kedveskedni akar az apróságoknak, ezért minden évben teljesít pár kívánságot. Egy nyolcéves nagyfiúnak az volt a kérése, hogy bepillanthasson a rendőrök munkájába. Többet kapott, mint remélt!

Palocsai Jenő

Álomból valóság – egy nap a rendőrkapitányságon

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egy édesanya, Csomai Tímea írt nekünk egy gyermeknapi kívánságot kisfia, Szanyó Roland Bence nevében. A legény, aki csak a Bence nevet használja, nemrég a Fehérvár TV-ben is járt, ahol elmondta, nagy álma, hogy bemehessen a rendőrkapitányságra és megnézhesse, hogyan dolgoznak a rendőrök. A hírlap felkerekedett, hogy a nyolcéves fiúcska kívánságát teljesítse. Csütörtökön kora délután fogadták őt a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon. A második emeleten Makk Róbert rendőr őrnagy, a közlekedési helyszínelők alosztályvezetője fogadta a nagyfiút, aki cseppet sem volt megszeppenve sem a hatalmas emberektől, sem az egyenruhától. A közlekedésrendészeti osztályon Bence és az őt kalauzoló Makk őrnagy beköszöntek a vizsgálók irodájában is.

A helyszínelő autóban ülve hamar feltalálta magát a 8 éves rendőrtanonc Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Itt kiderült, hogy ők azok, akik meghallgatják a baleset résztvevőinek vallomásait, és nagyon súlyos esetekben ki is mennek a helyszínre. Egy másik irodában annak a rendszernek a működését ismerhette meg a legény, mely jelzi a baleseteket és egyben segít az ügyletesnek eldönteni, hogy melyik balesethez melyik csoport menjen ki. A következő munkaállomáson az őrnagy a térfigyelő kamerák képét hozta be a számítógépére, így Bence élő adásban láthatta a várost. Ennek is nagy sikere volt, ám erről eszébe jutott a fiúnak, hogy egyszer hozzájuk is betörtek. Feledtette azonban a rossz gondolatokat a következő program, ahol a helyszínelők fotókkal mutatták be, milyen sokféle feladatra kell számítani a munkájuk során.

Aztán egy terepen is használt fényképezőgépet kapott a kezébe Bence, aki ekkor még nem is sejtette, hogy milyen összeesküvés zajlik ellene.

A konspiráció mozgatórugója az a Szabadkai Szabolcs főtörzsőrmester volt, aki 2016-ban első helyezést ért el az Országos helyszínelő versenyen. A szakember vezetésével mindenki az udvarra sietett, és kinyílt a helyszínelő autó ajtaja. Gyors ismerkedés, gombnyomkodás, kék fények villogása és rövid, ám fülsértő szirénahang az épületekkel körbezárt udvaron, ahogy azt a gyerekek szeretik, ám Bencének erre kevés ideje jutott. A rendőrök gondosan felrajzoltak egy baleseti helyszínt, majd számtáblákat helyeztettek ki a talán valaha volt legfiatalabb rendőrkadéttal, Bencével. Ezt követően a kerekes távolságmérővel is megismerkedett, féknyomot mért, majd fényképezőgéppel adatokat rögzített.

Álomból valóság – egy nap a rendőrkapitányságon
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A főtörzs által tartott gyermeknapi gyorstalpalón azt a szabályt is megtanulta, hogy a helyszínelő sosem lusta lehajolni. A bűnmegelőzési alosztályon kipróbálhatott egy rohampajzsot, az alatt a pár perc alatt, amíg előkerült a nyomrögzítő papír, a fekete por és az ecset. Ujjlenyomat helyett tenyérnyomatot vettek Bencétől, aki azonnal elleste a szakmai fogásokat, így édesanyja tenyérnyomát már ő rögzítette, és ő zárta rá a fóliát a hengerrel. A meglepetéseknek ezzel még nem volt vége! Egy tucat balesetmegelőzési eszközt kapott ajándékba, fényvisszaverők, prizmák, villogók, mellény és ezernyi más, de megkapta a tenyérnyomatokat és a saját készítésű helyszínelő fotókat is emlékbe. A bűnmegelőzésiek pedig egy zöld ajándék hátizsákkal jutalmazták. Két szakterületet is megismertettek tehát a rendőrök a rendkívül nyitott, nyolcéves autista fiúval, így Bence már elmondhatja, hogy egy névre szóló oklevelet kapott a helyszínelő szakvizsgáról és egy életre szóló élményt a fehérvári rendőröktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában