Koronavírus Fejérben

2021.04.09. 11:30

Megyei vendéglátók a pácban…

Az utolsó erejükkel küzdenek a vendéglátóipar résztvevői, egyrészt, hogy megtartsák a munkavállalóikat, másrészt, hogy ne kelljen végleg bezárni a kapukat. Az elviteles versenybe nem mindenki szállt be, más kényszerből megtette. Többen hitelt vettek fel, de egy valami mindegyik vállalkozónál közös: a terasznyitást várják nagyon.

S. Töttő Rita

Minden vendéglátós várja már nagyon, legalább a terasznyitást

Fotó: Pesti Tamás (Fejér Megyei Hírlap-Archív)

A legpesszimistább vendéglátósok is március végére remélték az éttermek újranyitását. Most azonban már senki nem biztos semmiben, mégis úgy tűnik, hogy azok, akik az elmúlt hónapokban valamilyen módon dolgoztak és tolták előre a talicskát, könnyebben állnak majd vissza a hétköznapi kerékvágásba. A vendéglátóst kemény fából faragták, a pályaelhagyás valamelyest mégis megnyirbálta a szakmát, s így nehezebb a felkészülés a nyitásra is.

– Nem mindenki bízott abban, hogy képes lesz kitartani az újranyitásig, így sajnos elmondhatom, hogy mi például az összes felszolgálónkat elvesztettük – mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Volenter István, a móri Öreg Prés étterem vezetője, aki épp a tavalyi pandémia kezdetén vette át a hely irányítását. Akkor a nyár teljes gőzzel zajlott a megújulás kezdő fázisában lévő étteremben, ám sajnos a következő hullámban ők is lefékeztek. – Beszálltunk az elviteles rendszerbe, és az árainkat is csökkentettük. Ha ugyanis papírdobozban kapja a vendég az ételt, akkor a gasztronómiához járó egyéb körítés elmarad, így az ár sem lehet ugyanaz – fogalmazott. A teraszt már kibővítették, várják, hogy legalább ott fogadhassák már a vendégeket.

Minden vendéglátós várja már nagyon, legalább a terasznyitást
Fotó: Pesti Tamás (Fejér Megyei Hírlap-Archív)

Ugorjunk át Székesfehérvárra, ahol az elviteles piac telítettnek mondható: ebbe nem akart és nem is szállt be a Szárcsa csárda, sokkal nagyobb fába vágták a fejszéjüket! Ritter Judit ügyvezető igazgató elárulta: a nyáron képzett kis tartalék és az állami támogatás mellé óriási hitelt vettek fel, nem titkoltan kettős célzattal. – Egyrészt teljesen megújítjuk a wellnessrészleget és bővülünk is, másrészt pedig gondoltuk, hogy a zárvatartás végére már teljesen elfogynak a tartalékaink, ezért – hogy ne veszítsük el a munkavállalókat –, a fizetéseket is ebből finanszírozzuk – mesélte, ahogy azt is: ez nem jelenti azt, hogy a vendéglátós kollégák tétlenkednek. – Nem lehet három hónapig nem csinálni semmit, ezért a felújítási munkálatokba bevontuk a munkavállalóinkat is. Vannak, akik kőművesmunkákban segítenek, mások festésben vagy éppen javításban, karbantartásban. Tény, hogy mindenki más lelkesedéssel, de ott van.

Székesfehérváron és a Velencei-tónál is érdekelt a vendéglátásban Turanitz Gergely, aki szintén logisztikázott, hogy nyitásig kitartsanak: – Fehérváron is van egy vendéglátóegységünk, a Patent Gasztrobár, Velencén pedig a Tekergő Étterem és Motel. A vírus alatt a házhoz szállítással és elviteles ételekkel tudunk túlélni, kiegészítve az állami támogatásokkal és kedvezményekkel, így tudjuk megtartani a munkavállalókat. Természetesen munkaidő-csökkentésre és átszervezésre is szükség volt. A Patent Gasztrobárban is vannak tervek a nyitásra, mi például bővítjük a konyhánkat a vendégtér rovására, kevesebben tudnak majd leülni bent, de az étlapunk változatosabb lesz. A Tekergő Étteremben pedig egy félönkiszolgáló rendszert tervezünk bevezetni, illetve a Széchenyi Turisztikai Kártyának köszönhetően, kedvezményes hitelkonstrukciót kihasználva pékséggel bővülünk – sorolta a terveket, s hozzátette azt, amihez minden szakmabeli társa csatlakozna: – Nagyon várjuk a nyitást és a vendégeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában