közvetlen csatlakozást kaptak

2021.04.01. 20:00

Változik a buszmenetrend Bodakajtornál

Állandó problémaként vetődött fel az Abához tartozó Bodakajtor lakói számára, hogy több mint három kilométerre van a legközelebbi buszmegálló, ahonnan eljuthatnak akármerre, de főként Székesfehérvárra.

Korondy Tamás

Már a bodakajtori lakosok is naponta öt alkalommal eljuthatnak Székesfehérvárra anélkül, hogy hosszú sétába kezdenének

Fotó: Aba önkormányzata

Hogy milyen volumenű problémáról is beszélünk valójában, azt jól mutatja, hogy a hírlap is számtalan alkalommal írt már az abai buszközlekedés hiányosságairól.

Legelőször 2019 decemberében írtunk cikket arról, hogy milyen nehéz az Abát érintő buszközlekedés. Akkor lépett hatályba a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő hatósági döntése, amely megváltoztatta az érintett településeken élő betegekre vonatkozó beutalási rendet, s ez kihatással volt a tömegközlekedésre is. „Aba felé sok kicsi, rossz átkötő út vezet a környező falvak felől, nem kell bemenni Fehérvárra. A helyközi buszjáratokat használók számára viszont – Ágota és Keresztúr kivételével – nehézkes elérni Abát.” Kollégánk felvetése a mai napig megállja a helyét, így a Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakrendelőbe való eljutás hosszú időbe telik a betegeknek.

Legutóbb, 2020 májusában már pozitív dologról, mégpedig eszközfejlesztésről írtunk – akkor két új lila színű, Veszprémből jött buszt állított szolgálatba az abai önkormányzat. Ezek a buszok szállítják – mások mellett – a gyermekeket az iskolába és az uszodába is.

Már a bodakajtori lakosok is naponta öt alkalommal eljuthatnak Székesfehérvárra anélkül, hogy hosszú sétába kezdenének
Fotó: Aba önkormányzata

Nos, az örökös buszprobléma megoldódni látszik. Az önkormányzat eddig is kiemelt ügyként tekintett a kajtoriak buszközlekedési problémájára, most pedig bejelentették, hogy április 11-től naponta öt buszpár közlekedik majd Bodakajtoron keresztül, így természetesen módosul az autóbusz-menetrend is.

– Az önkormányzati választást megelőzően a Kajtoron és a Kossuth utca felső részén élők részéről kérés volt, hogy oldjuk meg a volános buszközlekedést abban az irányban – vázolta fel Mikula Lajos, a kisváros vezetője.

Hozzátette, az önkormányzati vezetés felvette a kapcsolatot a járási hivatallal, a Közlekedéstudományi Intézettel és a Volánnal is, továbbá Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője közbenjárását is kérték az ügyben.

– A menetrend-módosítási kérelmet még 2020. március elején küldtük el hivatalosan. Sajnos a járványhelyzet miatt csúszott a döntéshozatal, de nagy örömre a napokban megkaptuk a 2021. április 11-től hatályos új autóbusz- menetrendet. E szerint naponta öt buszpár a Bodakajtor–Kossuth utca útvonalon közlekedik majd. A buszok menetrendje az iskolába és munkába járáshoz kapcsolódó

közlekedést segíti. A menetrend változásával egy újabb régi kérést sikerült teljesíteni. Biztosan lesznek olyanok, akiknek nem tetszik majd a menetrend, de kérjük, hogy a kritikák helyett értékeljék a változást, a fejlődést – tette hozzá a polgármester.

Mint megtudtuk, a kajtori „Sereg-saroknál” felszállókat több távolsági buszjárat el tudja szállítani majd Fehérvárra – ezzel kapcsolatban a városvezető kérte, hogy az utasok nézzék meg, hogy pontosan mikor és melyik buszokkal tudnak majd beutazni a megyeszékhelyre.

Mikula Lajos úgy zárta, az önkormányzati vezetés köszöni az ügyben együttműködő partnerek segítségét, a Közlekedéstudományi Intézet és a Volán munkatársainak rugalmas és megoldást kereső, segítő közreműködését, valamint Varga Gábor országgyűlési képviselő és Dancs Norbert járási hivatalvezető személyes közbenjárását az ügyben.

Lapunk azt is megtudta, hogy a menetrend-módosítás miatt a buszok más irányból közelítik meg a buszfordulót. Emiatt kellett az aszfaltot kiszélesíteni, és emiatt nem lehet a Takarékbank előtt parkolni, mivel az autók akadályoznák a Kajtor felől érkező busz bekanyarodását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában