Frissen Fejérből

2021.04.21. 07:15

Új közösségi tér van készülőben Agárdon

Újabb közösségi tér formálódik a Velencei-tónál. A terv az, hogy május elsején nyílik az Agárdi Almárium, ahol a termelői piac mellett kulturális rendezvények is helyet kapnak. A helyi pálinkafőzde a város önkormányzatával együttműködve szervezi majd az eseményeket.

S. Töttő Rita

Ocsenás Katalin az új Agárdi Almárium kemencéjénél, ahol a megnyitón kenyeret sütnek majd

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Elkészült, így hamarosan nyithat a Sreiner tanya legújabb fejlesztése, az Agárdi Almárium. A termelői piacnak és kulturális eseményeknek is helyet adó központ az Agárdi Pálinkafőzde legújabb fejlesztése, ahol nagy terveket szőnek május elsejétől. – Szeretnénk a Fejér megyei termelőket meghívni hozzánk, hogy a helyiek és a vendégeink is megismerhessék a kiváló termékeiket – fogalmazott Vértes Tibor, a pálinkafőzde főzőmestere és társügyvezetője. Így született meg az Agárdi Almárium ötlete. – Abban bízunk, hogy az Agárdi Almárium egyfajta közösségi tér lesz, ahová jó betérni, mert közben lehet találkozni a barátokkal, egyben meg lehet vásárolni a szükséges alapanyagokat, és amely feltöltődést biztosít az aktuális kulturális programokkal.

Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ vezetője lesz az, aki a kulturális rendezvényeket kézben tartja ezen a helyszínen is: – Megtiszteltetés, hogy együttműködési lehetőséget kaptunk a nemzetközi hírű és rangú „Agárdisoktól”, hiszen mint közművelődési intézménynek egyik legfontosabb feladatunk a közösségépítés, melyre kiváló alkalom a május elsején nyíló kulturális közösségi tér a főzde udvarában. Fontos az erős közösség a megjelenő termelők és vásárlók vonatkozásában is. Egy hely, ami a miénk, a településünké, a Velencei-tó körül élőké is, az idelátogató és visszatérő vendégeké is, ami akkor marad életben, ha támogató közösség veszi körül, ha létét igazolja az év minden szombatján 8 és 13 óra között nyitva tartó piacra járók sokasága.

Ocsenás Katalin az új Agárdi Almárium kemencéjénél, ahol a megnyitón kenyeret sütnek majd
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A termelők Fehérvárcsurgóról, Sárkeresztúrról, Kápolnásnyékről, Magyaralmásról, Abáról érkeznek többek között a helyiek mellett. Tudunk vásárolni termelői tejtermékeket, sajtokat, lekvárokat, szörpöket, termelői mézet, fürjtojást és abból készült különlegességeket, tökmagolajat, kézműves gyümölcseceteket, levendulás termékeket, szárított zöldségeket, fűszerpaprikát, pékáruféleségeket az udvari kemencéből, füstölt húsokat, spárgát, lekvárokat, fermentált zöldségeket, gyümölcslevet, házi tésztákat, palántákat, virágokat, házi tojást, konyhakész csirkét, zöldségeket, gyümölcsöket, lesznek mézesek, krémek, szappanok, kézműves termékek – sorolja Katalin, hangsúlyozva célkitűzésük mottóját: „Védd a hazait, vedd a hazait!”

A május elsejei nyitóelőadásokat a tervek szerint a résztvevő termelők, meghívott vendégek tartják, az Entz Ferenc mezőgazdasági szakiskola növendékei virágkötészeti bemutatót tartanak. Lesz vásári furfang, akadályverseny gyerekeknek, zene, az udvari kemence mellett pedig rétesnyújtó asszonyok készítik finomságaikat. A Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ Mesterségkóstoló-sorozattal helyi, környékbeli kézművesek bemutatkozási le- hetőségével, teraszkoncertekkel, gyermekfoglalkoztatóval, workshopokkal, ismeretterjesztő előadásokkal színesíti a programkínálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában