Koronavírus Fejérben

2021.04.11. 07:00

Az üzenet célba ért – A pázmándi diáklány levelet írt a miniszterelnöknek

Pár napja küldte el az érettségiző pázmándi diák levelét a miniszterelnöknek, melyben megfogalmazta helyzetüket és kérésüket az idei vizsgák kapcsán. A Operatív Törzs pénteki döntése összhangban áll a diáklány javaslataival, mondhatni: minden kérése teljesült.

S. Töttő Rita

Virányi Nóra pázmándi diáklány levelet küldött a miniszterelnöknek, aki válaszolt is rá

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egy pázmándi érettségiző diák, Virányi Nóra a héten írta meg, s küldte el gondolatait Orbán Viktor miniszterelnöknek. Nóra számára a napok most meglehetősen feszített tempóban telnek, hiszen készül az érettségire.

Levelét megkaptuk mi is, ebből idézünk: „Számunkra, 2021-ben érettségit tevő diákoknak a felkészülés nagyon nehéz volt és lesz is. A közel 10 hónapos tanévből bő 2 hónapot tanulhattunk az iskolában, jelenléti oktatás keretei között. November óta digitális oktatásban készülünk az érettségi vizsgákra, mindezt a napi szinten jelentkező technikai problémákkal. Sajnos az online térben – bármennyire is ellentmondásos ez a gondolat – sokkal nehezebben áramlik a tudás! Tanáraink mindent igyekeznek megtenni értünk, végzősökért, és mi is erőnkön felül teljesítünk, de ez közel sem egyszerű most, a harmadik hullámban. Különös nehézséget okoz a szóbeli vizsga, hiszen egyéni vagy akár kiscsoportos foglalkozásra nincs lehetőség az online oktatás keretein belül. Nagy nehézséggel jár a felkészülés azoknak is, akik természettudományos tárgyból tesznek vizsgát, hiszen a kísérletek, a gyakorlás, mind kimaradnak a felkészülésből” – mesélt az elmúlt hónapok nehézségeiről Nóra, aki azt kérte, hallgassák meg az érettségizők gondolatait is a témában.

Virányi Nóra pázmándi diáklány levelet küldött a miniszterelnöknek, aki válaszolt is rá
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Levelét így folytatta: „A felvételi pontszámok kalkulálását egy rendszer kezeli, ami meghatározza a diákok számára legkedvezőbb pontszámítási adat együttest. Az ötletem, javaslatunk a következő lenne: ha a 2021-es érettségi vizsgák szóbeli részét is megtartják, a rendszer a számunkra kizárólag legkedvezőbb eredményt vegye figyelembe. Azaz, ha valakinek a szóbeli érettségi vizsga lerontaná a százalékos végeredményét, akkor ne vegyék figyelembe a vizsga ezen részét, hanem az írásbeli alapján rögzítsék az elért összesített pontszámot. Megoldásom kompromisszumos, egy korrekt út, aminek szerintem minden diák és tanár örülne! Kérnénk továbbá nagy tisztelettel, hogy megadni szíveskedjen a szabad döntés lehetőségét az érettségizőknek. 2021. április 19-től szabad akaratunkból hadd dönthessük el, hogy élünk-e a jelenléti oktatás alig 10 napos lehetőségével. Ez a 10 nap tanulni kevés, de elkapni a vírust sajnos épp elég” – tette hozzá a pázmándi érettségiző diák, aki, társaival együtt „szerényen, csendben, ballagás nélkül lép” idén az élet nagy színpadára.

Úgy fest, kérése meghallgatásra talált, hiszen pénteken döntött a kormány az iskolák és az érettségi ügyében az Operatív Törzs ülésén. Erről Orbán Viktor miniszterelnök maga tájékoztatta levélben Nórát még aznap, tehát tegnap, melyet nagy örömmel fogadott a diák: „Érettségiző diákok, miképpen alsóbb osztályokban járó középiskolás diákok sem vesznek részt személyes részvétellel folyó oktatásban május 10-éig. Az érettségi vizsgák írásbeliek lesznek, a szóbelik elmaradnak. Minden részletkérdés szabályozása a tavalyi érettségi vizsgák tapasztalataira épül”. S mindemellett jókívánságokkal is ellátta Virányi Nórát a miniszterelnök: „Érettségi vizsgáihoz sok sikert, életéhez derűt, jó egészséget és a Jóisten áldását kívánom”. Az érettségizők – így Nóra – kérése tehát meghallgatásra talált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában