Fehérvári Kézművesek Egyesülete

2021.04.12. 07:50

Online zajlott idén a Szakmák és játékok napja

A bábfigurák megvalósulásának módjáról is szó esett a Fehérvári Kézművesek Egyesülete online tárlatán és konferenciáján.

Bokros Judit

A Kézművesek Házában újra és újra visszatérő elemek a táborok, foglalkozások

Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

Az egyesület Szakmák találkozása címmel szervezett eseményt a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba, ahol azonban csak az előadók voltak jelen, az érdeklődőn online követhették az előadásokat és bemutatókat a kézművesek YouTube csatornáján.

A ház igazgatója, Jakubek Tiborné köszöntője után az egyesület elnöke, Szenczi Jánosné Zsuzsa vette át a szót, Platón gondolatát idézve a játékról. Majd elmondta: számos népi kézműves szakma létezik (például bőrműves, szövő, varró, ékszerkészítő), s mindegyiknek megvannak a maga kellékei, technikái, sajátos tárgyai. Van azonban valami, amit minden szakma készít: ez pedig a játék. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Ezért szervezték a játék köré a szakmai találkozót, amelynek kiállítási részében a babák mellett ügyességi és logikai játékok is helyet kaptak.

A Kézművesek Házában újra és újra visszatérő elemek a táborok, foglalkozások
Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

Az első előadó a Szabad Színház vezetője, Nagy Judit volt, aki a 3M (mese-motívum-muzsika) módszer alkalmazásáról beszélt a bábelőadásokban. Miután röviden megemlítette a társulat és utánpótlás csoportjainak hagyományőrző tevékenységét, Judit több, az előadásokban használt bábfigurát is bemutatott, s mesélt ezek tervezésének, elkészülésének módjáról. Nagyon helyesek voltak A kis karácini csoda című bábjáték egérfigurái és mutatósak a Bajuszmesék-sorozat székely bábjai.

A szakmai napon fából vagy szövéssel készülő játékokról is hallhattunk, és kézműves bemutatók is voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában