Frissen Fejérből

2021.04.28. 14:00

Hetvennégy új gyermeket várnak a bicskei ovikba, s Tabajdon új oviban kezdenek ősztől

Folyik az óvodai beíratás, többségben online módon. A pandémia azonban az óvodába járást is kilendítette megszokott menetéből, noha hároméves kortól kötelező.

Zsohár Melinda

A tabajdi óvodások az új tornaszobát is megnézték, birtokba ugyan majd csak szeptemberben vehetik

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tabajdi óvodában különleges évet nyitnak szeptemberben: új helyre költöznek a gyerekek. A katolikus templom mellett a hajdani felekezeti iskola fél évszázadnál hosszabb ideig szolgált óvodaként, mostanra az utca túloldalán épült meg a református egyház beruházásában az új épület, az iskola és a mezítlábas park szomszédságában. A létszám kicsit nő majd, ám óriási minőségi különbséggel veszik birtokba a korszerű és szép intézményt. Késő őszre elkészül a bölcsőde is. A Mészöly Gedeon Református Általános Iskola és Óvoda vezetője, Hufnágel Anna és Dombiné Hekkel Szilvia óvodai munkaközösség-vezető az örömteli eseményhez hozzáfűzik: két új óvónénit várnak az oviba! A Bicske Városi Óvoda vezetője, Patkóné Bátori Erzsébet azt hangsúlyozza: ők mindent megtesznek a szülőkkel történő együttműködésre, ám most az egészség a legfontosabb! Közel hetvennégy, három év feletti kisgyermeket várnak beiratkozásra a három helyszínre, s reméli, szeptemberben mindenki valóban meg is érkezik reggelente oda. Kölcsönös támogatás, megértés és emberség – kicsi gyermekeknél még fontosabb fogalmak a mindennapi életben.

A tabajdi óvodások az új tornaszobát is megnézték, birtokba ugyan majd csak szeptemberben vehetik
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A magyar óvodapedagógiai tevékenység legalább olyan elismertségnek örvend világszerte, mint a védőnői szolgálat. Hároméves kortól kötelező az óvodai részvétel, a beiratkozás a napokban folyik. A napi óvodába járást a pandémia talán már nem sokáig akadályozza.

A Bicske Városi Óvoda vezetője, Patkóné Bátori Erzsébet 1988-tól dolgozik Bicskén, friss adatokkal szolgál, az Oktatási Hivatal megküldte az önkormányzatoknak a települési gyermeklétszámokat. Közel négyszáz kisgyerek jár jelenleg papíron óvodába, bár több a hely, a három helyszínen ennyiüket tartják nyilván – közöttük háromévesnél fiatalabbak is vannak. Több mint harminc óvónő dolgozik s közel húsz dajka, a városi konyha látja el az étkeztetést. A hetvennégy új beiratkozó többsége online módon teheti meg május elején, ám szülői kérésre, előre egyeztetett időpontban személyesen is megejthetik a felvételt. A vezető óvónő gyors mérleget von a járvány idején vezetett hiányzásokról, s leszögezi, az egészségi szempontok okán igazolta a hiányzásokat a pandémia idején. A szülő felsorolja az indokokat, s a vezető dokumentálja az elfogadást. Drasztikus és kiszámíthatatlan betegség a Covid, hangsúlyozza a vezetőnő, Bálint Istvánné polgármesterrel egyeztetett idejekorán arról, hogy saját hatáskörében engedélyezze a felmentéseket a szükséges ideig.

Az intézmény nem változik, csak a helyszín, de az nagyon. Még zajlanak a munkálatok
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tavaly szeptemberben kilencven százaléka megérkezett az óvodásoknak, november elejére lecsökkent harminc százalékra s az ügyelet idején öt-tíz százalékra. Végig szoros kapcsolatban álltak a szülőkkel, online ovi foglalkoztatás zajlott, persze nem iskolás módon.

Feladatokat, ötleteket, fejlesztő tevékenységeket javasoltak otthonra, s a visszajelzéseket is „vették”. Hála Istennek, nem halt meg senki Covid-járványban, sem az óvodában dolgozó felnőtt, sem gyermek, a betegek meggyógyultak.

 

A tabajdi óvodában ötven férőhely van a tágas, korszerű két csoportszobában. Újdonság a két tornaszoba, egyikbe az iskolások is átjárhatnak, valamint logopédiai és gyógypedagógiai fejlesztésre szolgáló terem készült. Óriási melegítőkonyhát kaptak, pihenőszobát az óvónőknek, komfortos kiszolgálóhelyiségeket. Az őszi beiratkozás online történt, mondta el Hufnágel Anna, a szándéknyilatkozatokat kitöltötték a szülők. Az intézmény nem változik, „csak” a helyszín, de az nagyon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában