tönkremennek a házak

2021.04.02. 13:00

Falrepesztő munka folyik Kincsesbányán

A helyi vízszolgáltató nagy erőkkel vonult fel, hogy kicseréljék a régi, elöregedett csöveket. A vízellátás fontossága nem kérdés, de fontos lenne a kivitelezési munkálatokat úgy végezni, hogy az ott lakók érdekei ne sérüljenek.

Palocsai Jenő

Folyik a munka a Rákóczi utcában, Kincsesbányán

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Több Rákóczi utcai lakos is felháborodásának adott hangot az utóbbi évek csőtörései és a legutóbbi fejlesztés kapcsán. Mi is a helyszínen jártunk, ahol a valaha szép, békés és főleg aszfaltos utca építési területté változott, ahol viszi a szél a port, és ki tudja, hogy mi viszi a vizet?

Egy ott lakót kérdeztünk a jelenlegi helyzetről. A férfi elmondta:

– Egyszer arra értem haza, hogy fel van túrva a hátsó kert, aztán bejöttek az udvarunkba, és ott is ástak egy hosszú gödröt. Én nem engedtem meg, de amikor nem voltam itthon, a feleségem beleegyezett.

A férfi neje is bekapcsolódott a beszélgetésbe:

– A kivitelező cég szakemberei a szolgalmi jogra hivatkozva jöttek be az udvarra. Csöveket kerestek, amiknek a térkép szerint a mi udvarunkon kell lenniük. A kertet is és az udvart is felásták, aztán végül jóval arrébb találták meg a keresett csövet. Amíg nálunk folyt a munka, a kutyát be kellett zárni a házba, és közben egy kupac sóder is eltűnt, ami a miénk volt.

Folyik a munka a Rákóczi utcában, Kincsesbányán
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tulajdonos hölgy továbbá hozzátette:

– A ház tele lett repedésekkel, amit mi a biztosítónak még a legelején jeleztünk is. A kárszakértő kijött, és azt mondta, hogy majd akkor szóljunk, ha a repedésbe belefér a kisujjunk, és már előre közölte, hogy csak akkor fognak fizetni, ha a DRV elismeri a károkozás tényét. Már a kezdet kezdetén feltettem azt a kérdést több helyen is, hogy ha áll a munka, illetve, ha megy is, és mindenhol csöveket vesznek ki, illetve cserélnek, akkor nekünk honnan van vizünk?

A föld alatt sokfelé bányaüregeket sejtenek a lakosok, amit némileg alátámaszt, hogy a csőtörések miatt gyakran hömpölygő víz gyorsan eltűnik az utcáról valahova, s emiatt nemcsak közvetlenül az építkezés közvetlen környezetében repedeznek a házfalak, hanem a távolabb fekvő területeken is.

A házaspár szerint sok a bizonytalanság a kivitelezők részéről. A munkások lefektették az új főnyomócsövet a szóban forgó házhoz közel, majd kevéssel azután felszedték, és úgy 70 centiméterrel arrébb tették. A kivitelezés még korántsem ért véget, és a közelben lakók a vízügytől és az önkormányzattól is várják a válaszokat a kérdéseikre.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/viz-csovek-indulatok-kincsesbanyan-4802752/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában