általános tanterv lesz

2021.04.09. 07:30

Biztos a változás az újvárosi Móriczban

A Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója szerint a fenntartóváltás nélkül is biztosan változás vár az intézményre.

Baráth Eszter

Az iskola jelenlegi diákjait nem érinti a módosítás

Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

Ahogy arról korábban lapunkban is beszámoltunk, a Magyar Evangélikus Egyház felajánlotta a lehetőséget, hogy a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola fenntartói feladatait átveszi a Dunaújvárosi Tankerületi Központtól. A lehetőség felkínálását az egyház azzal indokolta, hogy a jelenlegi fenntartó megváltoztatná az iskola legnagyobb erősségének és különlegességének számító ének-zenei oktatást. Mindeddig évfolyamonként két osztályt indítottak emelt szintű képzéssel, a tervek szerint azonban a jövőben fél osztály általános tanrend szerint működne.

A fenntartóváltás folyamatának hivatalos elindulása után megtartották a kötelező szülői szavazást is a kérdéssel kapcsolatban, melyen nagy arányban vettek részt a törvényes képviselők és egyértelmű döntésük alapján továbbra is a tankerületi központ látja majd el a fenntartói feladatokat. Horváthné Ottinger Hajnalka, az intézmény vezetője elmondta, hogy a fenntartóváltást, a Magyar Evangélikus Egyház felajánlását az iskola is lehetőségként élte meg, semmiképpen nem kötelező jelleggel történt volna a folyamat. Éppen ezért arra kérték a szülőket, hogy aki teheti, vegyen részt a szavazáson és ezen formában foglaljon állást a kérdésben. Az iskola igazgatója kiemelte, hogy a szeptemberben in­duló tanévben még biztosan két emelt szintű ének-zenei osztályt fognak indítani. Várhatóan a 2022/2023-as tanév beköszöntével érkezik a változás a Móricz Zsigmond Általános Iskola életében. Horváthné Ottinger Hajnalka úgy véli, a jelenlegi tervek megvalósulása biztosan befolyásolni fogja az intézmény működését, hiszen több kórus és énekkar is működik az iskolában, valamint minden diák emelt óraszámban vesz részt az ének-zenei képzésben.

Az iskola jelenlegi diákjait nem érinti a módosítás
Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

A változás formája és mértéke azonban egyelőre kérdéses. Az intézményvezető kiemelte, hogy részletesen és pontosan majd csak az adott tanévben jelentkező diákok létszáma, valamint az arra vonatkozó tantárgyfelosztás alapján tudják kidolgozni azt. Az általános tanrendet felmenő rendszerben vezetik majd be az intézményben, így a változás a már ott tanuló diákokat nem érinti.

Horváthné Ottinger Hajnalka elmondta, hogy a fenntartó által adott feladatokat minden tekintetben igyekeznek maximálisan megoldani. Az intézményvezető hangsúlyozta, egyelőre nem tudni, hogyan fogják „megugrani” az általános tanterv bevezetésének kérdését, ugyanakkor biztosan eleget tesznek majd a változásra irányuló elvárásoknak is, hiszen ez is egy feladat, amit meg kell oldaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában