Isten téged is meghív

2021.03.10. 07:15

Újra szól a nagy és a kis harang Sárszentmihályon (videó)

Újra szól a nagy és a kis harang Sárszentmihályon, a református templomban, azonban a járványhelyzet miatt még nem kerülhetett sor az ünnepélyes hálaadó istentiszteletre. A lelkipásztorok azonban, ahogy szabadon, veszély nélkül megtehetik, személyesen is köszönetet mondanak minden felajánlásért és munkáért.

V. Varga József

Sokan, sokféleképpen segítették a harangok megszólaltatását

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Árpád-kori református templom tornyában két harang lakik: egy nagy (1924) és egy kis harang (1773). Utóbbi már muzeális darabnak számít. Valamikor a harangok szerepét több tényező is növelte. A harang jelezte az időt, vagy ha valahol tűz ütött ki. Hírt adott, ha valaki örökre eltávozott, figyelmeztetett az imádság idejére, valamint hangja hívta az embereket templomba vasárnaponként.

Amint a két lelkipásztor, Turbucz Béla és Szabó Virág lapunknak elmondta: a harangokat, hosszú éveken keresztül harangozó szólaltatta meg kézi erővel. Ahogy a technika fejlődése lehetővé tette, a kézi erőt felváltotta az elektromos vezérlésű harangozás. Lelkes presbiterek, saját kezűleg, az 1980-as években a sárszentmihályi templomtoronyba is beépítették a csodát, és a harang gombnyomásra működött. Az akkori lehetőségeket maximálisan kiaknázva, évtizedeken keresztül – igaz, gyakori karbantartás mellett – jól szuperált a rendszer. A kilencvenes évek elejétől már automata kapcsolóóra került az indítógomb helyére, így csaknem három évtizeden keresztül a programozás szerint szóltak a harangok. Az idő múlásával azonban megsokasodtak a karbantartási feladatok, aki pedig javítani tudta volna a rendszert, már nem tudott a lépcsőkön felmenni. Sok házi próbálkozás ellenére, a harangokat megbízhatóan már nem lehetett megszólalásra bírni.

Sokan, sokféleképpen segítették a harangok megszólaltatását
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A gyülekezetek kizárólag a tagság által összeadott adományból tartják fenn ingatlanjaikat és fedezik költségeiket, így a költségvetés terhére soha nem lett volna reményünk a harangok újbóli megszólalására – folytatta a lelkész házaspár. – Időközben egyre több lakosnak tűnt fel, hogy nem szól a harang, sőt, már hiányolni is egyre többen kezdték a harangszót. Így fogalmazódott meg annak gondolata, hogy célgyűjtést szervezzünk. Fiatal presbitereink a világháló lehetőségét is igénybe vették, az idősebbek pedig a hagyományos módon vállaltak szerepet a gyűjtésben. Közben Kajos István mérnöktől megkaptuk a jelentést a harangok állapotáról és a megszólalás lehetőségéről.

– Az erre a célra felajánlott adományokat elkülönített számlán kezeltük. Kezdetben nehezen, de pár hét elteltével reményt keltően megkezdődött az adakozás. Volt, aki a gymstick foglalkozásának bevételét ajánlotta fel, volt, aki kupakgyűjtési akcióval nyújtott támogatást, a lelkes öko kör tagjai kettős céllal vettek részt a támogatásban: az üveg szelektív gyűjtését és értékesítését szervezték meg a harang javára. Helyi civil csoportok, a nyugdíjas egyesület és a bioszféra csoport, valamint néhány önkormányzati képviselő is hozzájárult a cél eléréséhez. Református gyülekezetként a Székesfehérvári Református Egyházközségtől kaptunk támogatást. Minden felajánlást, kreativitást, munkát, fáradozást ez úton is tisztelettel megköszönünk!

– Első, új megszólalása a harangnak a reformáció emléknapjához kötődik. A járványhelyzet miatt az ünnepélyes hálaadásra sajnos még nem került sor, de ahogy szabadon, veszély nélkül megtehetjük, személyesen is készülünk köszönetet mondani mindenért. Hisszük, hogy a harangszó elsődleges célját – emlékeztető szerepét: Isten téged is meghív szavának hallására – be fogja tölteni – tette hozzá Turbucz Béla és Szabó Virág.

Sárszentmihály – a református templom harangjai

Adatok a harangokról

Történelmi kis harang: hangja fisz2 –2, súlya körülbelül 80 kilogramm, alsó átmérője 52 centiméter, öntötte Steinstock Joseph Budán (1737).

Nagy harang: hangja desz2 +46, súlya 175 kilogramm, alsó átmérője 69 centiméter, öntötte Slezák László Budapesten (1924).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában