A Velencei-tó északi közössége összefogott

2021.03.02. 07:35

Szinte kis erdőnyi csemetét ültettek Pákozdon

Szigorú pandémiás terv mellett, mégis 1400 facsemetét sikerült elültetni szombaton Pákozdon, köszönhetően a Velencei-tó északi oldalán alakult összefogásnak, amely csatlakozott a „10 millió fa” projekthez. Irányítójuk Kovács Anna, aki a „szmogburokból” menekítette a családját e csodás környezetbe.

S. Töttő Rita

Sok fa került földbe szombaton Pákozdon, köszönhetően a helyi csoport tevékenységének

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A „10 millió fa” olyan országos közösség, amely ugyan 2019-ben alakult, de már most 130 helyi szintű csoportja van – meséli a Sukorón élő Kovács Anna, aki maga is két ilyen csoportot működtet. Egyet Budapesten és egyet a Velencei-tó északi részén. Ez utóbbi közösség az, melynek tagjai szombaton 1400 facsemetét ültettek el Pákozdon. Nagyszabású projekt volt ez, szinte egy kisebb erdőnyi fának adtak élőhelyet, melyhez a területet a helyi lovarda biztosította a közösség számára.

Fotó: Fazekas Zoltán

– Már kezdetekkor látszódott, hogy sokan akarnak tenni a jövőért, környezetért, gyermekekért, s noha a jelenlegi 130 csoport között vannak aktívabb és kevésbé aktív csoportok, az elmondható, hogy mindenki könnyen bevonható az ültetésekbe – mondja el tapasztalatát Anna, a kétgyermekes közgazdász édesanya, aki, mint meséli, nemrég költözött családjával a Velencei-tóhoz. – Budapestről menekültünk – fogalmaz Anna, akit eleve rosszul érintett, hogy ott fejlődött a gyerekek tüdeje.

Fotó: Fazekas Zoltán

Egészség- és környezettudatossága egy korábbi betegségnek köszönhető, melyet csak továbberősített a szmogburok, amit minden nap látott a nagyvárosban. A klíma- és ökológiai válság szintén megérintette, s ezért nagy felelősséget érez, hogy tegyen valamit – mesél tovább.

Fotó: Fazekas Zoltán

– Többet szeretnék tenni, mint a saját kertemben elültetni a fákat vagy szelektíven gyűjteni, hulladékmentesen élni. Másokat inspirálni, összefogni a dolgokat szintén fontos volt számomra. Az ültessünk 10 millió fát projekt felhívásakor éreztem, hogy ez jó lesz. Nagy itt a hangsúly azon, hogy helyben cselekedjünk, ne várjunk arra, hogy valaki megmondja nekünk, mit kell tenni. A helyi adottságokat figyelembe véve, a helyi lehetőségeket felmérve tehetünk valami jót.

Sok fa került földbe szombaton Pákozdon, köszönhetően a helyi csoport tevékenységének
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Anna ezért egy budapesti csoport mellett úgy döntött a Velencei-tó északi részén is létrehoz egy közösséget, amelynek célja, hogy minél több fát ültessenek. A térség déli részén, Agárdon is működik egy ugyanilyen kezdeményezés, ezt egészítette ki most Anna a másik oldal létrehozásával. A szabad gyökerű fákat már korábban beszerezték, ám az ültetés a járvány miatt váratott magára – ám a csemetéket most már március végéig el kellett ültetni, hogy ne menjenek tönkre, így hát nem vártak tovább.

Szigorú pandémiás intézkedések közepette, az önkénteseket kis csoportokra osztva, friss, szabad levegőn természetesen, múlt szombaton el is ültettek 1400 facsemetét a Capitol Lovardánál. Azaz 70 ezer négyzetméteren ültettek közönséges gyertyánt, nyírfát, vadcseresznyét, vadkörtét és némi hegyi juhart is, ezeket vegyesen.

Szigorú pandémiás terv mellett, mégis 1400 facsemetét sikerült elültetni a minap Pákozdon, köszönhetően a Velencei-tó északi oldalán alakult összefogásnak, amely csatlakozott a „10 millió fa” projekthez. Irányítójuk Kovács Anna, aki a „szmogburokból” menekítette a családját e csodás környezetbe. A szabad gyökerű fákat már korábban beszerezték, ám az ültetés a járvány miatt váratott magára…
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nem csak zöldebb környezet, tisztább levegő várható az újonnan ültetett csemetéktől, de ha termőre fordulnak, igazi friss csemegét szolgáltatnak majd – a lovaknak is. Az ültetésből maradt 200 gyertyáncsemete, amelynek elültetéséhez várják az ötleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában