Bárki ingyen bekapcsolódhat

2021.03.25. 07:20

Újbaroki Stammtisch: beszéljünk németül!

„Wir setzen unseren Stammtisch – Sprechen wir Deutsch! – auch 2021 fort. Alle sind herzlich willkommen!”, vagyis „Megterítettünk a törzsasztalunknál – beszéljünk 2021-ben is németül! Mindenkit szeretettel várunk! – szól a német nemzetiségi önkormányzat felhívása.

Borsányi Bea

Ha van lehetőség a személyes találkozóra, a beszélgetés még jobb hangulatban telik

Fotó: Pats Krisztina

Újbarkon tavaly indult a kezdeményezés, melynek célja a német nyelv élőben történő gyakorlása, illetve a közösségépítés. – Amikor útjára indult ez a program tavaly januárban, még volt lehetőségünk élőben is találkozni a tájházban. Az összejövetelek megtartásához pályázatot is beadtunk, hogy egy kis teával, süteménnyel meg tudjuk kínálni a résztvevőket. A koronavírus és a miatta bevezetett szigorítások miatt azonban egészen nyárig nem volt több lehetőségünk a személyes kapcsolattartásra. A pályázatot is visszavonták a vírushelyzet miatt, és számos programhoz hasonlóan mi is áttelepültünk az online térbe – mondta Metzgerné Speier Katalin, az újbarki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A minden hónap első szerdáján megtartott, másfél órás, német nyelvű beszélgetések – amelyeket Pats Krisztina, némettanár vezet – tehát nem szakadtak meg. Minden alkalommal egy-egy téma köré épül a beszélgetés. Nem kell azonban bonyolult dolgokra gondolni, inkább a mindennapos tevékenységek, mint a főzés, munka stb. kerülnek előtérbe. Ezért aztán olyanokat is szívesen látnak az amúgy ingyenes foglalkozásokon, akiknek a német nyelvtudása alapszintű. A résztvevőknek egyébként arra is volt lehetőségük, hogy megismerkedjenek a helyi sváb nyelvjárással is – nem meglepő módon ez jócskán különbözik a némettől –, ugyanis a társaságban vannak olyanok, akik még ismerik ezt.

Ha van lehetőség a személyes találkozóra, a beszélgetés még jobb hangulatban telik
Fotó: Pats Krisztina

– Eredetileg közös kirándulásokat is terveztünk, többek között a Neue Zeitung budapesti szerkesztőségébe, de eddig csak egyetlen lehetőségünk akadt erre, akkor a Barki Tanya Bemutató Gazdaságot néztük meg. Hosszú távon azonban vannak további terveink is: szeretnénk a programot bővíteni, ezért beadtunk egy pályázatot a német belügy­minisztériumhoz és több mint egymillió forint értékben nyertünk is különféle eszközöket – számítógépeket, tableteket, aztán például babzsákfoteleket, sörpadokat és egyéb bútorokat is. Terveink szerint a helyi Stammtischt ki lehetne bővíteni, vértesboglári, szári és mányi résztvevőkkel is, akik el is jöhetnének hozzánk a tájházba. Erre együttműködési megállapodást is kötöttünk az említett települések német önkormányzataival. Csak arra várunk, hogy enyhítsenek a korlátozásokon – árulta el Metzgerné.

Addig is: a program nyitott és folyamatos, így bárki bármikor bekapcsolódhat, akkor is, ha nem tud rendszeresen részt venni az alkalmakon. Minden hónap első szerdáján várják a németül beszélgetni vágyókat, legközelebb április 7-én 18 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában