a természeti kincsek védelme

2021.03.03. 07:00

Pákozd is megoldást akar

A Velencei-hegység közelében lévő települések mindegyike hasonló gondokkal küzd, mint Nadap.

Tihanyi Tamás

Mind nagyobb problémát okoz a Velencei-hegység melletti települések számára a természetkárosítást eredményező gépjárműforgalom és a szemetelés. A nemrégiben Nadapon született civil kezdeményezéshez egyre többen csatlakoznak, ami nem csoda, hiszen a gond nem kicsi. Kardos Ádám, Pákozd polgármestere is lépni kíván, az intézkedések egyik eleme, hogy a népszerű Bella-tónál alakítanának ki egy parkolót, illetve több lesz a hulladékgyűjtő edény is.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vasárnap délután, Pákozd felett a dombokon. Az odavezető út mellett szeméthalmok, egy szakaszon, ahol mélyedés van a talajban, rossz műanyag hordókat, PET-palackokat és mindenféle hulladékot látni. Ismerem a helyet, időről időre azt a szakaszt megtisztítják, de mindig újratermelődik a szemét.

Az megszokott, hogy a domboknál autók parkolnak, és még hagyján, ha olyan helyen, amely talán még logikus is volna: ahol az út eléri a területet. De mindig akad, aki egészen a hegytetőre hajt, annál feljebb már csak helikopterrel lehetne mennie: íme a 21. század turistája. A völgyben két másik gépjármű, körülötte gyerekek motoroznak. Mondanám, a gyereknek mindent meg lehet bocsátani, de hát az amúgy is gyenge növényzet nem tudja, ki hajtja azt a motort: egyszerűen elpusztul. Odébb megyek, ahol már tábla jelzi a természetvédelmi terület határát, és persze azon túl is jön velem szembe személyautó. Utánanézek, lassan eltűnik az erdőben Pátka irányába. Alig húsz perce őzeket és szarvasokat láttam arrafelé… Nekik ilyen élményre esélyük sincs, de legalább kényelmesen vannak.

Kardos Ádám, Pákozd polgármestere is lépni kíván, az intézkedések egyik eleme, hogy a népszerű Bella-tónál alakítanának ki egy parkolót, illetve több lesz a hulladékgyűjtő edény is.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Mi is tapasztaljuk, mekkora probléma a gépkocsival, motorokkal és kvadokkal történő erdőlátogatás, természetjárás, és ugyancsak nagy baj a szemetelés is – mondta Kardos Ádám, Pákozd polgármestere.

– A település melletti terület, az úgynevezett Sárkány- hegy és környéke a magyar állam tulajdonában van. Mi azt szeretnénk, hogy azok a dombok hivatalosan is olyan kezelés alá kerüljenek, hogy az önkormányzat tulajdonosi jogokat tudjon gyakorolni, és a rend érdekében végre körvonalazódjék valamilyen megoldás. Mi nyitottak vagyunk bármire, hogy nagyobb beleszólásunk legyen abba, mi történik azon a területen. Természetesen tudjuk, hogy ez kötelezettségekkel jár.

Kardos Ádám beszélt arról is, már léteznek telefonos alkalmazások, hogy ha egy turista szemetet talál, értesítést tudjon küldeni a terület tulajdonosához. Ő biztos abban, hogy ha önkormányzati tulajdonba kerülne a Sárkány-hegy környéke, több eszköz lenne a kezükben, és az illegális hulladéklerakásokra, a természetkárosító járműhasználatra jobban oda tudnának figyelni. Tény, hogy a községbe látogatók már akkor gondot okoznak, ha megérkeznek Pákozdra, egy hétvégén pedig az ilyen jellegű terhelés roppant módon megnövekszik.

Hétvégente motorzaj veri fel a Sárkány-hegy környékének meghitt csendjét
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A turisták tömeges jelenléte egy-egy hétvégén vagy ünnepnapon elég sok problémát okoz, főként a parkolás miatt – folytatta a településvezető. – Elindultunk egy úton, szeretnénk parkolókat létesíteni, a kirándulókat pedig arra ösztökélni, hogy onnan induljanak túrára. Ezt a parkolót a Bella-tó mellett alakítanánk ki, nyilván ott megfelelő hulladékgyűjtőket is elhelyeznénk. Ezek száma egyébként is kevés Pákozdon, ezért az önkormányzat úgy döntött, idén több hulladékgyűjtő edényt helyezünk el a közterületeken, s ezek ürítését a jelenlegi duplájára növeljük. A szemétgyűjtők jelentős része a turisták által látogatott utak mellé kerülne: a vendéglőhöz, a művelődési házhoz, a Bella- tóhoz, oda, ahol nagyobb a forgalom.

Pákozd egyébként még mindig keres olyan jelentkezőt, aki közterület-felügyelői állásra pályázna. Az ő feladata kiterjedne a község természeti környezetének védelmére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában