helyi arcok

2021.03.15. 07:20

Mit kezd magával egy fiatal zenész, ha unatkozik a karanténban?

Mit tehet ma egy fiatal, ha szeretne zenei karriert befutni? Az internet már számos felületen biztosítja a különböző tehetségek szárnypróbálgatásait. Így van ezzel Ásmány-Kozma Boldizsár is, aki az első hullám alatt indította el saját csatornáját a népszerű videómegosztó portálon. Helyi arcok sorozatunk legújabb részében vele beszélgettünk.

feol.hu

Fotó: Ásmány-Kozma Boldizsár

Ásmány-Kozma Boldizsár még csak 16 éves, de már korát meghazudtoló értékrendjével és gondolkodásmódjával azonnal felkelti az ember érdeklődését. A hazánkban egy éve kirobbant koronavírus-járvány az ő életére is nagy hatással volt. Testvérével elindította youtube csatornáját, hogy feldobják a bezártságból fakadó ingerszegény mindennapjaikat és elszórakoztassák videóikkal a nagyérdeműt. Bár Boldizsár már az elejétől a saját zenéjének szerette volna szentelni, a szükséges felszerelés híján egyéb tartalmakat állítottak elő, így az elég színes felhozatalból könnyedén lehet válogatni. Vicces főzős videókon túl találhatunk például hangoskönyvet is a csatornán.

A hangszerek világában

Boldizsár nyolc éve pengeti már a húrokat, de elmondása szerint egy idő után az ember már nem tartja számon. Kis ideig próbálkozott a zongorával, valamint játszik időnként ukulelén és furulyán is. Szerencsére az iskolában is van lehetősége kibontakoztatni tudását, saját bevallása szerint nem telik el úgy nap, hogy ne vinné magával akusztikus gitárját. Sokszor van lehetősége fellépni is, ha éppen írtak egy dalt az osztálytársaival. Bár nem tartja magát lámpalázas embernek, a közös zenélés számára könnyebb, mint a szóló.

Múzsa

Több komolyzenei szerző van rá hatással, mostanában egyre több Bach-ot játszik, valamint sok darabot ismer Carcassi-tól. Régebben a reneszánsz szerzők voltak a kedvencei, mint például Fernando Sor, de ma már foglalkozik modernebb művekkel is, mondjuk Piazzollától. Bár nyilván hatással voltak rá azok a zenék, amiket a szülei hallgatnak otthon, Boldizsár azt mondja, már az elején nagyon megfogta őt a komolyzene.

De miből tud ihletet meríteni a fiatal elme? Elmondása szerint sokszor sehonnan, csak ül a szobájában este és gitározik, éppen, ami eszébe jut. Ennek ellenére tisztában van vele, hogy lehetne tudatosabban is dalt írni.

Videók

Mint fentebb kifejtettük, egy éve már annak, hogy elindította saját csatornáját a youtubeon. A zenéléshez szükséges felszerelések nem két fillérbe kerülnek, így a legtöbb eszközét kölcsönkéri a videók elkészítéséhez.

Családja teljes vállszélességgel támogatja, volt olyan alkalom, hogy zseblámpával, a röpködő mínuszok közepette segítettek neki felvenni egy videót az erdőben. Arra a kérdésünkre, hogy milyen terve van a csatornájával, csak humorosan annyit mondott – természetesen a világhírnév, de beérem kevesebbel is.

Nagy álmom, hogy megvalósítsam életem első szólóestjét

Dalírás

El tudjuk képzelni, vajon mennyi időbe telhet megírni egy dalt? Boldizsár nemes egyszerűséggel azt mondta, ez változó. Van, hogy néhány nap alatt kész a mű, de az is előfordult már, hogy több hét folyamatos munkát fektetett bele. Bevallása szerint a kidolgozás nagyon hosszú és sokszor elég unalmas feladat.

A csatornáján eddig két dal ütötte fel a fejét, ez a szám a jövőben folyamatosan növekedni fog. Annyi kulisszatitkot elárulhatunk, hogy jelenleg 2-3 további feltöltésen dolgozik – persze ezekkel akármennyit lehetne még foglalkozni – zárta a gondolatot Boldizsár.

Bár a lelkes fiatal csak szükség esetén ragadna mikrofont, szerencsére mindig akad egy zenész ismerős, egy osztálytárs, aki szívesen kelti életre a megírt dallamokat. Az, hogy nincsen egy állandónak mondható zenésztársa, egy cseppet sem zavarja. Azt mondja, olyan ez, mint a fiatalság évei, megvan a szerepe annak, hogy sok mindent, több emberrel is kipróbál a zenélésben.

Hív az utca

Az idei év javulásában reménykedve már tervezés alatt áll, hogy kipróbálja magát az utcazenészek világában is. Kezdésnek természetesen Székesfehérvár belvárosában, utána egyéb nagyvárosokban, például Pécsen, ahol egyébként él egy rokona, Kozma János, aki szintén ezzel foglalkozik, hosszú évek óta meghatározó figurája a pécsi utcáknak.

Boldizsár rendkívül kíváncsi, hogyan fogadják majd a járókelők a komolyzenét a belvárosban. Egyelőre az a terv, hogy egyedül próbál szerencsét, de addig még sok minden változhat.

Nagy bátorság és zeneszeretet szükségeltetik ahhoz, hogy valaki ki merjen állni az emberek elé. Mit jelent hát a lelkes fiatal számára az utcazenélés, miért szeretne benne nagyobb gyakorlatot szerezni? Úgy érzi, olyan dolgokat adhat így az embereknek, mint semmilyen más munkával. Megtérül a befektetett energia, valamint még rutinra is szert tehet a mások előtt való szereplésben. Az osztálytársaival már volt szerencséjük hallatni hangszereiket az utcán egy iskola projekt keretében, ami több szempontból is hasznosnak bizonyult. Több fontos tanulságot is kiemelt nekünk Boldizsár, például, hogy nem mindegy a napszak, valamint a hely kiválasztása sem. Szűkebb utcában például jobb zenélni, mert a járókelő így sokkal közelebb kerül, bevonódik a zenébe. Természetesen a helyszín mellett a napszak kiválasztása is nagy jelentőséggel bír. A fiatalember például hangulatosabbnak tartja az esti órákat.

Jövő

Bár még akad pár éve eldönteni, merre is folytatja tanulmányait, megérdeklődtük, milyen elképzelései vannak a jövőt illetően. Nyilván a zenei vonal érdekli a legjobban, de tudja azt, hogy elhelyezkedés szempontjából sokkal nehezebb jó állást találni vele, kevés embernek hoz sikert, ebből a szempontból nem mer kockáztatni. Egy dologban azonban határozott, nem szeretné oktatni a zenét. Ezzel szemben viszont tiszteli a zenetanárokat, szerinte nagy önzetlenséget igénylő szakma az övék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában