Csendesen, méltósággal ünnepeltünk

2021.03.16. 07:00

Idén máshogy emlékeztünk a forradalom és szabadságharc hőseire Fejér megyében

A világjárvány miatt az 1848–1849-as forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire sem emlékezhettünk úgy, ahogy azt korábban megszoktuk. A tiszteletadás viszont most sem maradhatott el, alternatív megoldásokat választottak a megye településein.

BE, BB, KZ, NG, VV, MAJ, ZSM

2021.03.15. A Fehérvári Hagyományőrző Huszárok koszorúztak a Feketes Sas Szálló előtt a 48-as forradalom és szabadságharc emlékére. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Csendes megemlékezés

A dunaújvárosi Munkásművelődési Központ bejárata előtt apró huszárok és egyedi kokárdák várták a járókelőket. A kézzel készített alkotásokat a művelődési központ munkatársai filclapokból gyártották, amelyeket már a hét közepén kihelyeztek, hogy a jeles napra mindenki díszbe öltözhessen. Az ünnepi műsor sem maradhatott el, igaz, idén csak online videó formájában, de a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes verssel, énekkel és tánccal emlékezett a 173 éve történt forradalom eseményeire és résztvevőire.

Kamerákon keresztül

Sárbogárdon és környékén sem feledkeztek meg az ünnepről. Csendes megemlékezés történt Sáregresen: egyénileg helyezhették el a tiszteletadás mécseseit a művelődési ház kopjafája elé. Mezőfalván a Petőfi iskola hetedikesei adtak online műsort, amelyet egy videómegosztó portálra töltöttek fel. Az iskola kiemelte, vírushelyzet miatti korlátozások sem akadályozták meg diákjaikat abban, hogy megemlékezzenek a jeles napról. Hasonlóan ünnepeltek az előszállási Árpád Fejedelem Tagiskola, illetve a Sárszentmiklósi Általános Iskola hetedikesei is. Online előadásaikban bátran használtak dramatikus elemeket, jeleneteket, párbeszédeket.

Földbe szúrt papírzászlók

Csókakőn videós üzenettel és csendes koszorúzással emlékeztek a március 15-i eseményekre, de egyénileg ünnepeltek Száron, Zámolyon és Iszkaszentgyörgyön is. Utóbbi településen két felvonásra bontották a megemlékezést: a hétvégén az óvodások szúrtak a földbe az emlékműnél papírzászlókat, majd hétfőn Gáll Attila polgármester és Ampli Ferenc alpolgármester helyezett el ott koszorút. Az eseményt videó formájában osztották meg a közösségi hálón, így a falubeliek virtuálisan részt vehettek a megemlékezésen. Szombaton közös falutakarításra invitálták a településen élőket, hogy az ünnepre megtisztuljanak az utcák.

Csendesen, egyénileg ünnepeltek Iszkaszentgyörgyön is. Gáll Attila polgármester és Ampli Ferenc alpolgármester helyezett el ott koszorút Fotó: Nagy Norbert

Kerítés-kiállítás

A járványhelyzet miatt egyéb ötletekkel kellett előrukkolni Mezőszentgyörgyön is. Eötvös Károly, a falu híres szülötte előtt online tisztelegtek– mondta el lapunknak Kiss Péter, a művelődési ház és könyvtár megbízott igazgatója. Míg az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc eseményeire egy kerítés-kiállítással emlékeztek. Az installáció a történéseket egy képzeletbeli idővonal (nemzeti színű szalag) mentén mutatja be képekkel és információkkal illusztrálva a forradalom kitörésétől egészen az aradi tizenhármak kivégzéséig. A mezőszentgyörgyiek sétálva kísérhették végig történelmünk fényes eseményének legfontosabb szeleteit.

A haza nemcsak egy hely

Bicskén is elmaradtak a szokásos találkozók, a nyilvános ünnepségek, de a nemzeti színekbe öltöztetett utcák, terek a hagyományhoz igazodóan hirdették a magyarok legkedvesebb napjának évfordulóját. A polgármester, Bálint Istvánné egyedül koszorúzott a város szívében emelt Kossuth-szobornál az ünnep előtti utolsó munkanapon. A közös (otthoni) ünneplésre pedig rövid kisfilm készült a mai Bicske pillanatairól, amit levetítettek az online-tévében. A polgármester a kisfilmbéli rövid „beszédében” a mindannyiunkban megfogalmazott lényeget foglalta össze az 1848-as elődökről: „A haza számukra nemcsak egy hely volt, ahol élnek, hanem a minden. A szülőföld, a nyelv, a kultúra, a hagyományok. Ha kellett, meghaltak érte. Tisztelet a bátraknak!”

Bálint Istvánné, Bicske polgármestere egyedül koszorúzott és tette tiszteletét a Kossuth-szobornál Fotó: Önkormányzat

Egy nép nemzetté vált

A magyar forradalom és szabadságharc eseményeire Pusztavámon március 12-én, a Művelődési Ház előtti téren, csupán néhány ember részvétele mellett emlékeztek. Szili Bernadett, a helyi művelődési ház megbízott vezetője szeretettel és tisztelettel emlékezett a forradalom és szabadság dicső eseményeire, hőseire. Hangsúlyozta, emlékezzünk mindazokra, akik miatt minden tavaszunk a szabadság, a hűség, a remény ünnepe lehet. A rövid ünnepséget koszorúzás zárta, ahol az önkormányzat nevében Csordás Mihály polgármester, az iskola részéről Ungerné Vicky megbízott igazgató és Wachtler Alexandra óvodavezető-helyettes az óvoda nevében helyezte el a virágokat. A Fidesz-KDNP részéről Zombó Norbert, a Fidesz helyi elnöke koszorúzott. A történelmi egyházakat Nédó Géza és Ungerné Fél Irén képviselte.

Lerótták tiszteletüket

2021-ben nem gyűlhettek össze Martonvásáron sem, hogy közösen ünnepeljenek. Egyedül, párban, családdal, állandó társasággal, maszkban, távolságot tartva sétálhatott el a lakosság jelét adni, hogy gondolnak a fényes napokra. Martonvásár képviselői letették a város tisztelgő koszorúját az Emlékezés téri emlékműhöz. A napfényre derülő időben sokan elhelyezték ott az otthon készített kokárdaikat, zászlóikat a korábban, a MartonKult által meghirdetett ünnepi városdíszítő akció nyomán.

Egyedül, párban, családdal, maszkban, távolságot tartva rótták le tiszteletüket a martonvásáriak Fotó: Kozma Milos

 

Állami kitüntetésben részesültek

Magyar Érdemrend lovagkeresztje katonai tagozata kitüntetést kapott Nagy Lajos tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatóhelyettesi Szervezet Megyei Főfelügyelőség polgári védelmi főfelügyelője.

Balsay Miklós, a székesfehérvári Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója kapta a Magyar Érdemrend tiszti keresztje polgári tagozata kitüntetését.

Magyar Ezüst Érdemkereszttel ismerték el Sáfrán Andrásné, a csákberényi Vértesalja Óvoda óvodavezetőjének munkáját.

Vecsei László állatorvost, Csákberény polgármesterét a településen végzett munkájáért Magyar Arany Érdemkereszttel jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában