miért szemetelünk?

2021.03.17. 07:05

Hétvége, sok szemét – Elképesztő állapotok a megyei védett túraterületeken

A magunk mögött hagyott háromnapos hosszú hétvége jó lehetőség volt a természetbe vágyóknak – de nem úgy a természetnek.

S. Töttő Rita

Ez a kép fogadta kedden reggel a Sóstó tanösvény bejáratánál a terület gondozóit

Fotó: CsG

Elképesztő szemetet hagytak maguk után az emberek minden jelentősebb kirándulóhelyen – ezek közül csak az egyik a Sóstó Természetvédelmi Terület, ahol szanaszéjjel hajigálva hevert a földön a műanyag csomagolóanyag és az ételmaradék.

Mentség-e vajon a kirándulóknak, pihenőknek, a Sóstó tanösvényének Sárkeresztúri út melletti bejáratánál időzőknek az, ha tele vannak a szemeteskukák? Eldobhatja-e ezért bárki a gyorséttermi dobozokat, poharakat, az energiaital alumíniumdobozát?

Kedden reggel ugyanis ez a kép fogadta a természetvédelmi terület fenntartásáért felelős szakembereket. A hétvégén valóban rengetegen voltak a területen, tömve volt a parkoló a kirándulni, kikapcsolódni vágyók autóival.

Ez a kép fogadta kedden reggel a Sóstó tanösvény bejáratánál a terület gondozóit
Fotó: CsG

Csete Gábor természetvédelmi szakmai vezető nem tud napirendre térni a látottak felett, s azt mondja, globális nemtörődömséget tapasztal mindenhol, ahol a természetben jár. A frekventáltabb területek mindenhol tele vannak eldobott szeméttel.

Ugyanez a helyzet alakult ki a hosszú hétvégén az arborétumokban, a Velencei-tónál, tehát gyakorlatilag mindenhol, ahová az emberek kimentek kikapcsolódni. A kérdés csak az: ha már nincs hová tenni a szemetet, miért nem viszik magukkal, ahogyan azt a „kirándulók íratlan szabályai” is mondják?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában