javul a minőség

2021.03.12. 07:20

Ezután nem kell felforralni a vizet Igaron és Vámpusztán

Több mint 112 millió forint állami támogatásból lesz jobb az ivóvíz minősége Igaron és Igar-Vámpusztán. Új kutat fúrnak.

Majer Tamás

Molnár István polgármester: Igar községben 1990-ben építették ki a vezetékes vízhálózatot

Fotó: Nagy Norbert (Fejér Megyei Hírlap-archív)

Csütörtökön tartották meg a beruházás nyitórendezvényét, online.

– Igar községben 1990-ben építették ki a vezetékes vízhálózatot, majd hat év múlva csatlakozott hozzá Igar-Vámpuszta is. Így körülbelül 700 ember vízellátását biztosítja itt a Fejérvíz Zrt. – mondta Molnár István, Igar polgármestere. – Sajnos az akkoriban fúrt kútnak a vízhőmérséklete eléggé magas volt, a víztorony meghibásodásai miatt nagyon sok probléma adódott a vízzel, illetve ha nem volt áram, nem volt vízszolgáltatás sem – fogalmazott. – 2012-ben indult el ennek a projektnek az ötletelése, 2016-ban kaptuk az értesítést, hogy nyert a pályázat. Jelenleg ott tartunk, hogy megnyithatjuk ezt a projektet.

Nem lett rosszabb az igari és igar-vámpusztai víz minősége, sokkal inkább arról van szó, hogy az új, szigorúbb szabályozások miatt, illetve kényelmi szempontokat figyelembe véve szorul javításra. Korábban előfordult – ezt lakossági tájékoztatóban adták ki szükség esetén –, hogy fel kellett forralni az igari vizet fogyasztás előtt. Ha befejeződik a projekt, többet majd nem kell.

Molnár István polgármester: Igar községben 1990-ben építették ki a vezetékes vízhálózatot
Fotó: Nagy Norbert (Fejér Megyei Hírlap-archív)

Baki Berta, a szolgáltató, a Fejérvíz szakembere elmondta, hogy új kutat létesítenek a községben. A régi is megmarad, az lesz a tartalék. Az új kútból nyert víz keményebb lesz a réginél, ezzel együtt az itteni víz továbbra is lágy marad, de határértéken belüli. Baki Berta kiemelte, az itt élők ezután se használjanak otthonukban vízlágyítót.

Korszerű szűrőrendszert is kialakítanak a különböző, geológiai eredetű anyagok kiszűrésére. Baki Berta arról is szólt, hogy az igari és vámpusztai vízben lévő ammónia mennyisége határérték feletti, ezt úgynevezett törésponti klórozással fogják megoldani.

A projekt befejezési határideje 2022. február 28.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában