Jól halad

2021.03.29. 11:30

A kék színű kukák felét már kicserélték Fehérváron

Jól halad a város családi házas övezeteiben a kék színű szelektívhulladék-gyűjtők cseréje.

Borsányi Bea

Csak a szelektívhulladék-szállítási napokon cserélik a régi, kék edényeket, a fele még hátravan! Fotó: Fehér Gábor

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az egyik olvasónk azonban jelezte: az újonnan kapott kukába kevesebb fajta hulladékot lehet elhelyezni. Valóban így van? Február közepén kezdte el a Depónia a kék színű edények cseréjét, hogy egységesítsék a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz tartozó településeken a szelektív kukákat. Meddig jutottak az elmúlt hetekben, illetve változott-e a kukákba rakható anyagok palettája? – tettük fel a kérdést a hulladékkezelő szolgáltatónak.

– Nagyjából 13 500 kukát kell kicserélnünk április 30-ig, amiből eddig mintegy 6500 darabot sikerült lecserélni. Örömteli, hogy a lakosság nagy része együttműködő, amit köszönünk és továbbra is azt kérjük, hogy csak a szelektív hulladék gyűjtési napokon helyezzék ki a ház elé a cserére váró edényt. Ez viszont reggel 6 óráig történjen meg, mert az ürítési rend a cserék miatt egy kicsit változott. Ha az ürítést követően fél órával, illetve legkésőbb délután 4 óráig nem történik meg a csere, nyugodtan be lehet vinni a régi kukát és majd a legközelebbi szelektív gyűjtési napon ismét kitenni – hívta fel a figyelmet Polónyi Dóra, akitől azt is megkérdeztük, valóban kevesebb fajta hulladékot lehet-e ezekbe az edényekbe helyezni?

– Eredetileg valóban két matrica volt a kék kukákon, a biológiailag lebomló és a biológiailag nem lebomló hulladékokat felsorolva, így ki lehetett dobni többek között a textilhulladékot is. Néhány évvel később azonban történt egy matricacsere – akkor az újakat ki is postáztuk az ügyfeleinknek –, ami után a textilhulladék kikerült a gyűjthető szelektív hulladékok köréből – tudtuk meg a PR-vezetőtől.

Csak a szelektívhulladék-szállítási napokon cserélik a régi, kék edényeket, a fele még hátravan! Fotó: Fehér Gábor

A textilhulladéktól jelenleg háromfajta módon lehet megszabadulni: a jó minőségű, de nem használt ruhákat első körben érdemes megpróbálni eladományozni. Ha nem találnak befogadót, bele lehet tenni – a városban még néhány helyen kint lévő, valamelyik karitatív szervezet által fenntartott – ruhagyűjtő konténerekbe. Végső soron pedig el lehet vitetni az évente egyszer ingyenesen kérhető, házhoz menő lomtalanítás alkalmával is. És végül az örök kérdés: miért gyűjtsük külön a szemetet, ha úgyis összeöntik a kukások, amikor elviszik? Azért, hogy a háztartási és az újrahasznosítható hulladék elkülönüljön. Utóbbit ugyanis a telepen, hasznosíthatóságuknak megfelelően 12 csoportba válogatják szét majd a szolgáltató munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában