Testvéri kapcsolat

2021.03.03. 07:45

A közös jövőt kialakítani

Három határon túli magyarlakta településsel és annak civiljeivel ápol testvéri, baráti kapcsolatot a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület, azaz a NaTe.

Majer Tamás

Szekeres Béláné és nagykarácsonyi társainak szívük egyik csücske a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A NaTe egy baráti társaságból alakult. Nem vagyunk régi egyesület, de régóta dolgozunk együtt. Szívünk csücske a határon túli magyarsággal való kapcsolat – indokolta Szekeres Béláné, a NaTe vezetője, miért is éppen az erdélyi Homoródkarácsonyfalvával, a horvátországi Kóróggyal és a kárpátaljai Beregardóval kezdték el pár évvel ezelőtt a közös jelent megélni, a közös jövőt kialakítani.

A Hargita, illetve a Fejér megyei kicsiny, „karácsonyi” falu 2018-ban a NaTe hathatós segítségével kötött testvértelepülési szerződést.

A civilek már évekkel korábban felvették a kapcsolatot, kölcsönös látogatásokat tettek egymásnál. Sőt, mint utóbb kiderült, egy bizonyos homoródkarácsonyfalvi mérnök, Orbán Csaba már 2003-ban megkereste Nagykarácsonyt, kössön a két település szövetséget.

Szekeres Béláné és nagykarácsonyi társainak szívük egyik csücske a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy mondani szokás, türelem rózsát terem.

– Ezután jött a horvátországi Kórógy. Nincsenek messze, 205 kilométerre vannak tőlünk – mondta Szekeres Béláné Erzsébet, aki az egyik évben beöltözött manóruhába… Akkor Kórógyról is érkeztek gyerekcsoportok a nagykarácsonyi Mikulásházhoz, mikulásozni.

Erzsébet lett a kórógyiak „idegenvezető” manója. Később Cserepes Zoltán, az ottani egyesület vezetője meginvitálta a nagykarácsonyiakat Kórógyra. Innen ered a kapcsolat.

Nem a két település, hanem a NaTe és a Kórógy Magyar Hagyományőrző Egyesület között köttetett hivatalos okirat, ugyanakkor lettek testvér­egyesületekké, mint amikor Nagykarácsony és Homoródkarácsonyfalva, illetve a NaTe és az erdélyi Dungó Kulturális Egyesület megállapodott.

– Gyerekcipőben járunk a kárpátaljai Beregardóval, ővelük egyelőre csak családias kapcsolataink vannak, közös rendezvényünk még nem volt. Beregardó olyan Beregszásznak, mint Pentele Dunaújvárosnak. Része a városnak, de az őslakosság jegyzi, hogy ők beregardóiak, nemcsak beregszásziak – mondta Szekeres Béláné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában