Fejér évfordulós emlékei

2021.02.08. 16:00

Új műhely, midibusz és zenepavilon

FMH

Nők a munka frontján

Hatvan évvel ezelőtt már nagyon fontos volt a női egyenjogúság elérése. Annak ellenére, hogy sokat beszéltek róla, a számok nem alakultak rózsásan. Erről számolt be a Fejér Megyei Hírlap 1961. február 8-i számában. Így elemezték a megyei adatokat: „Gárdonyban 47 tanácstagból 8 nő, Tácon 31-ből 7, Abán 47-ből ugyancsak hét a női tanácstagok száma, akik feladatuknak, kötelességüknek legalább olyan mértékben tesznek eleget, mint a férfiak. Sárkeresztúron, Nadapon, Balinkán, Abán női VB-titkár látja el a feladatokat.”

Városi községfejlesztés

Ugyancsak 60 évvel ezelőtti számunkban írt tudósítónk arról, hogy községfejlesztési kiállítást szerveztek Székesfehérváron, ami első hallásra kicsit furcsa, de a cikkből megértjük a lényeget: „Szombaton délelőtt Székesfehérvárott, a Csók István képtár előcsarnokában a megyei tanács és a Hazafias Népfront rendezésében város- és községfejlesztési kiállítás nyílik, amelyen 1955–1960 közötti időszakban bekövetkezett fejlődést tekinthetik meg a látogatók. A kiállításon tizenöt tablón körülbelül 55–60 fényképfelvételen és maketteken azok az építmények láthatók, amelyek legjelentősebbek a község vagy város fejlődése szempontjából. Többek között bemutatják a székesfehérvári városi színház terveit, valamint a folyamatos építkezést. Szerepel a kiállításon Ercsi, Sárbogárd, Mór, Balinka, Pusztavám, Gárdony, s ezenkívül még vagy harmincöt-negyven község.”

Vitatkozó egyetértők

Hatalmas vita alakult ki az enyingi Vörös Hajnal TSZ zárszámadásán éppen ötven évvel ezelőtt. A keményen kezdődő cikkből kiderült, mekkora is volt a vita: „A vitában összesen 11-en kértek szót. Mindannyian a lényeghez, a szövetkezet gazdálkodásához szóltak. Dicsérték a vezetőséget, körültekintését, szakértelmét, jó kapcsolatát a tagsággal.” Mellesleg megjegyezték, vannak, akik inkább a háztájin vesződnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában