felújítás kezdődik

2021.02.04. 15:15

Türelmesen kivárta az idejét a fehérvárcsurgói Károlyi József Tagiskola

Óriási iskolafelújítás kezdődött Móron, ahol új, termek sorával, sportcsarnokkal, nyelvi laborral teli épülettel lesz gazdagabb a Radnóti Miklós Általános Iskola. A több mint kétmilliárdos beruházás részeként megújul a fehérvárcsurgói tagintézmény is. Erről kérdeztük Temesvári Krisztián polgármestert.

Palocsai Jenő

Egy régóta dédelgetett álom valósulhat meg: a képen látható épület 205 millió forintból újul meg

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Megkezdődött a Radnóti felújítása és vele párhuzamosan a fehérvárcsurgói iskola tatarozása is. Mikor fejlesztették utoljára az iskola épületét?

– Az iskola fennállása óta nem volt ilyen jellegű és méretű fejlesztés. A kétezres évek elején a tetőszigetelést egyszer már felújították, de az a húsz év sem múlt el nyomtalanul. Ezenkívül még egy beruházás volt 2018-ban, akkor a tornaterem padlóját cserélték ki.

Mennyit költhetnek az iskola épületére a pályázat keretében elnyert 2 milliárd 40 millió forintból, és pontosan milyen elemekből áll a most induló beruházás?

– A fehérvárcsurgói Károlyi József Tagiskola fejlesztésére bruttó 205 millió forintot fordíthatunk a pályázatnak köszönhetően. Ez az összeg a tervek szerint elegendő lesz a nyílászárók cseréjére, a külső homlokzat-, illetve a tetőszigetelésre, valamint a fűtés- és villamoshálózat korszerűsítésére. A mai előírásoknak megfelelően kialakítanak a szakemberek egy mozgássérültmosdót, és akadálymentessé teszik a bejutást az épületbe. Emellett megújul öt tanterem elöregedett, megkopott padlózata, valamint két új tanteremmel is gazdagodik az iskola. Lesz új nyelvi labor és egy természettudományi tanterem is.

Az iskola gyakorlatilag a kastély udvarán áll. A műemléki épületegyüttest üzemeltető alapítvány együttműködik az iskolával?

– Az intézménnyel és az önkormányzattal is jó a kapcsolata a Károlyi József Alapítványnak. Óriási előny, hogy az iskola szerves része a kastély területének és parkjának. Számtalan foglalkozás, és tanóra bonyolódik a kastély parkjában, mint például a környezetismeret-, biológia- vagy éppen a testnevelésóra. Az iskola és a kastély közösen kialakított és azóta is ápol egy fűszernövényeket rejtő kiskertet. Az alapítvány és az intézmény szinte az összes projektjében támogatja egymást, így állandó részvevői a tanulók többek között az Európai Dísznövény-, és Kertművészeti Napoknak, vagy a Kenyérünnepnek. A kölcsönösségnek megfelelően számtalan rendezvényt tartanak a kastélyban, mint például a Járási Népdalversenyt. Az önkormányzat, az iskola és az alapítvány közösen kíván kialakítani egy madártanösvényt a parkban. A terv nem új, de a járványhelyzet miatt jelenleg várat magára még egy kicsit.

Egy régóta dédelgetett álom valósulhat meg: a képen látható épület 205 millió forintból újul meg
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mikor kezdődnek a munkálatok, és mikor vehetik birtokba a gyerekek az új termeket?

– A Székesfehérvári Tankerület és a kiválasztott Fehér Ablak Kft. január 25-én aláírta a szerződést, így a hatálybalépést követően, illetőleg a munkaterület átadása után kezdődhet a munka. A műszaki ellenőrrel az előzetes bejárás már megtörtént. A kivitelezőnek 15 hónap áll rendelkezésre, ezért bízunk abban, hogy a jövő évi tanévnyitásra az érdemi munkák már befejeződhetnek.

Minden biztosan nem fér bele egy pályázatba, mik a jövőbeli tervek a további fejlesztésre?

– Fontosnak tartjuk az iskola fejlesztését: a tíz évvel ezelőtti állapotokkal ellentétben szépen növekszik a gyermekek száma a településen, és így az intézményekben is. Fontos a jó környezet és a szakmaiság az iskolában, hiszen a jövő nemzedéke kerül ki ezekből az intézményekből és itt kapják meg az alapokat a továbbtanuláshoz, illetve majd a nagybetűs élethez. Önkormányzatunk anyagi ráfordításával már 2020-ban szakkör keretében elindul az angol nyelvoktatás a német mellett, amely a jövő évtől a tanrendbe beépülve folytatódhat. A szakos pedagógusok pótlásában is szeretnénk segíteni az iskolának, hiszen a biológia, kémia, informatika területén is hiányoznak a szakemberek. A további belső felújítások, mint az ajtócsere vagy a belső festés ügyében pedig keressük a pályázatokat. Szeretnénk a jövőben az udvaron is fejleszteni a kültéri játszó- és tornaeszközöket, hiszen most ilyenek nem állnak rendelkezésünkre. Ezzel kapcsolatban a szülők már gyűjtöttek pénzt, egy bál keretében, de a tankerület és az önkormányzat is pozitívan áll a fejlesztéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában