Kutatható állapotban tartották a csontokat

2021.02.25. 07:35

Szenzációs a múzeum bölcs előrelátása

Hétfőn, február 22-én a szakemberek megkezdték a székesfehérvári osszáriumban lévő csontok – köztük uralkodói csontok! – felszínre hozatalát, elszállítását, hogy azokat a pár éve virágzó archeogenetika, eme 21. századi tudomány révén azonosítsák.

Majer Tamás

A csontok azonosítása megkezdődött Fotó: NN (archív)

Fotó: NAGY NORBERT

Januárban Hunyadi Mátyás fia, Corvin János és unokája, Corvin Kristóf sírját is föltárta a Magyarságkutató Intézet a horvátországi, lepoglavai, magyar alapítású pálos kolostorban. Ezen témákról tartottak online kerekasztal-beszélgetést szerda este a városházán Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet (MKI) tudományos főigazgató-helyettese, Ne­parácz­ki Endre, az MKI Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója, Makoldi Miklós, az MKI Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója és Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója részvételével.

A csontok azonosítása megkezdődött
Fotó: NN (archív)

A fehérvári igazgató arról beszélt, a múzeum számára mindenkor megtiszteltetés a Nemzeti Emlékhely kezelése. Kifejtette, az osszáriumban lévő csontok elmúlt időszakbeli tárolásának, kezelésének a kegyeleti célok mellett fókusza volt az is, hogy kutatható állapotban tartsák a leletanyagot.

Neparáczki Endre leszögezte, va­lóban tökéletesen őrizte a csontokat a kétezres évek óta Székesfehérváron a múzeum. Szenzációsnak nevezte előrelátásukat, hiszen arra vártak, hogy legyen egyszer egy olyan tudományterület, amellyel azonosítani lehet az ide, a koronázó bazilikába egykoron eltemetett magyar uralkodókat. Ez az új tudományterület megérkezett! Ismert, a Corvin János és fia földi maradványaiból nyert eredmények révén azonosíthatók lehetnek Mátyás csontjai is. Makoldi Miklós szerint erre jó esély van, akár már a közeljövőben. Neparáczki Endre elmondta, a széles közvéleményt várhatóan 2022-ben tájékoztathatják a sokrétű kutatás eredményeiről. Természetesen nem csak Mátyás csontjait keresik. Vizi László Tamás szerint nemzeti kérdés a sírokban lévő maradványok feltárása, illetve azonosítása!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában