Összességében nagyon sokat tehetünk

2021.02.28. 08:00

Régiből újat, avagy nadrágból alkot Gubicsné Jancsurák Ágnes

Az újrahasznosítás egy különleges formája az, amikor „valami régiből valami új” lesz. Története kezdetén Gubicsné Jancsurák Ágnes számára sem volt teljesen tudatos az a környezettudatosság, amely kreativitása mögött rejlett. Az volt a lényeg, hogy kedvenc farmernadrágját valamilyen módon megmentse az utókornak – akkor is, ha végeredményben hordani már nem tudja. Azóta csodák születtek a keze alatt.

S. Töttő Rita

Ágnes számára akkor jött a jótanács, amikor már nem tudta hordani a nadrágját Fotók: család

Közel százötven éves múltra tekint vissza a farmer, azaz a denim története, melyet már a 19. században is viseltek az emberek. Akkor még munkásruhaként tartották számon, divatcikk csak az 1970-es, 80-as években lett. Nem véletlenül népszerű: erős, tartós anyag, amelyet sokáig lehet nyűni. Ezt gondolta Gubicsné Jancsurák Ágnes is, amikor kedvenc farmerébe belebújt évekkel ezelőtt. Ám egyszer csak vége szakadt ennek a csodás szimbiózisnak Ágnes és farmere között, mert úgy gondolta, sajnos tovább nem alkalmas a viseletre… Ekkor történt valami…

Ágnes számára akkor jött a jótanács, amikor már nem tudta hordani a nadrágját. Fotók: család

– Egész életemben szerettem öltögetni, alkotni valami régiből valami újat. A farmer mint anyag akkor jött az életembe, mikor a kedvenc nadrágom hordhatatlanná vált. Ott keseregtem, hogy ki kell dobnom, mikor a férjem rákérdezett: „Miért nem varrsz belőle táskát?” Így kezdődött a farmer mint anyag iránti érdeklődésem, ami azóta is kíséri az életemet. Azóta rájöttem, hogy könnyebb anyagot is választhattam volna, hiszen a farmerral nem egyszerű dolgozni, de tartós, szép dolgokat lehet belőle készíteni – meséli Ágnes. Farmerből készített csodás alkotásait mások is nagyon szeretik. Ágnes főállásban pedagógiai asszisztensként dolgozik egy székesfehérvári általános iskolában.

Gyönyörű alkotásokat készít azóta, s nem csak farmerből

– Az iskola nagyon jó színtere a gyerekek környezettudatosságra nevelésének, hiszen az ő korosztályuk még nagyon fogékony, és a személyes példamutatással észrevétlenül is be lehet építeni a mindennapokba a környezetünk védelmét. Sokat beszélgetünk az élhető bolygóról, arról, bármilyen kicsik vagyunk egyenként, összességében mégis nagyon sokat tehetünk. Személyesen én is igyekszem a mindennapjaimban odafigyelni a környezetemre, például magam készítem szappanból és mosószódából a mosószeremet, ecettel és mosóparfümmel öblítek, nem használunk műanyag zacskót, nem iszunk üdítőt, és még sorolhatnám. Ezek a dolgok apránként épültek be az életünkbe, mára részeinkké váltak – meséli. Ágnes leginkább mindennapi használati tárgyakat készít farmerból: telefontokokat, neszesszereket, pendrive-tartókat, crossbody táskákat, asztali tárolókat, szatyrokat, szemüvegtokokat. Ezek között sokféle stílus megtalálható, vannak egyszerűbbek, vannak hímzettek, rátétesek, különböző anyagok kombinálásával születettek. Kérésre készített már játékokat, most pedig elegáns, szalaghímzett alkotások vannak soron.

Az alkotási kedve kiapadhatatlan: pénztárcák, tokok, játékok készülnek a keze alatt

– Egyszerűen szeretem a farmert, főleg az igazi, jó minőségű férfi farmert. Ezer színe, kopása csodás hátteret nyújt minden más anyagnak. A klasszikus kékek, sötétkékek kellemesek a szemnek, a ragyogó színű hímzőcérnákkal végtelen lehetőséget adnak a fantáziámnak. Számomra az is fontos, hogy a termékeim moshatók legyenek, ami egy ilyen masszív alappal könnyebben kivitelezhető – teszi hozzá Ágnes, a „farmerművész”, aki természetesen nem csak farmer­anyagot használ: – Kedvenc vadászterületeim a turkálók, jó szemmel válogatva igazi kincsekre lehet bukkanni. A puha, kockás flanelingek nagyon jó alapanyagok a gyerekjátékoknak, a lenvászon ruhák, blézerek is megihletnek. Legutóbb például egy gyönyörű, tavaszi, rózsaszínekben pompázó blézer „kérte”, hogy hozzam magammal, azóta már egy pici darabkája egy szemüvegtok alkotórészévé vált. A jövőben természetesen bővíteni szeretném a palettámat, mindig sok a tanulnivaló. A következő, ami foglalkoztat, a ruhakészítés újrahasznosított farmerból – árulja el az alkotó, akinek ötleteit, megoldásait érdemes ellesni, mert kis kreativitással mindenki készíthet otthon maga is farmerből csodás meglepetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában