állapotfelmérés és útfelújítás

2021.02.17. 07:05

Növelni kell a beépíthető területeket Sárkeszin

Befejezték Sárkesziben az utcák állapotfelmérését, s számítanak a kormány ígéretére, miszerint az idén jelentős összegeket szánnak a falvak belterületi útjainak felújítására. Bizony, rájuk férne.

V. Varga József

Kőhegyi László polgármester a falukemence atyamestere

Fotó: V. Varga József (FMH-archív)

Amint Kőhegyi László polgármester elmondta: egyaránt pályázni kívánnak a Magyar Falu program 100, illetve a Belügyminisztérium 85 százalékos támogatottságú forrásaira.

A faluház szomszédságában, a vidékfejlesztési pályázat 4,9 millió forintos támogatása nyomán elkészült az új, uniós előírásoknak megfelelő fa játszóterük, melyhez 10 százalék önerőt tettek hozzá. Lakossági felajánlás nyomán a Deák Ferenc utcában lebontották a régi játszóteret, az újat, a felajánlásoknak köszönhetően a teljes felújítást követően várhatóan március végén avatják.

Az eddigi 20 köbméter szociális tűzifa helyett a fűtési szezonban 39 köbmétert oszthattak szét a rászorulók között.

Kőhegyi László polgármester a falukemence atyamestere
Fotó: V. Varga József (FMH-archív)

A Magyar Falu program lehetőség nyújt falugondnoki szolgálat létrehozására, mely során a 600 lelkes kistelepülés falugondnoki busz beszerzésére pályázott. Nyertek, 14,5 millió forint támogatáshoz jutottak, és folyamatban van a 9 személyes kisbusz beszerzése. Várhatóan áprilistól tudják használatba venni. A járművel meg tudják oldani a gyermekek közintézményekbe való utaztatását, és más egyéb szociális feladat elvégzését.

Mintegy 300 ezer forint értékben a közterületeik karbantartását segítő eszközöket vásároltak. A közfoglalkoztatási programok szűkülése miatt az adódó feladatokat jelenleg három közmunkásuk látja el, a beszerzett eszközök az ő munkájukat könnyítik meg.

Sárkeszi is bekerült azon települések körébe, amelyeken a lakásépítéshez, az ingatlanvásárláshoz igénybe vehető a csok és a hozzá kapcsolódó kedvezményes hitel. Keresetté váltak a falu ingatlanai, de jelenleg elfogytak. Az önkormányzat keresi a lehetőségeket, hogy növelni tudják beépíthető területeiket – tette hozzá a faluvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában