támogatás

2021.02.18. 07:00

Végre van minibölcsőde Iszkaszentgyörgyön, de lehet, szűk is lesz

Még nem volt kötelező önkormányzati feladat a bölcsődei ellátás biztosítása, amikor először felvetődött a faluban egy minibölcsőde létrehozásának az ötlete. Az elképzelés mára kézzelfogható valósággá vált.

Borsányi Bea

A bölcsődében minden vadonatúj, amit a gyerekek és az intézményben dolgozók is nagyon élveznek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Törő Gábor, a terület országgyűlési képviselője szerda délelőtt látogatta meg az év eleje óta működő intézményt, amelyet a falu szívében egy régi parasztház teljes átalakítása után vehettek birtokba a legkisebbek.

A beruházás 90 millió forintból valósult meg, amelyből 48 milliót pályázat útján biztosított az állam. Ahogy azt Gáll Attila polgármester elmondta, a 16 férőhelyes, két csoportos bölcsődébe most 13 kisgyermek jár, de tavaszra teljes lesz a kihasználtság.

A bölcsődében minden vadonatúj, amit a gyerekek és az intézményben dolgozók is nagyon élveznek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ugyanakkor 4 munkahelyet is teremtettek – az egy helybeli dolgozó mellett ketten Sárkeresztesről, egy fő pedig Csórról jár át.

Iszkaszentgyörgyön nagy szükség volt erre a szolgáltatásra, hiszen a falu lakossága folyamatosan nő – 2021. január 1-jei adat szerint 2236 fő él a településen –, és csak az elmúlt évben majdnem 60 baba született. Ez előrevetíti az óvoda bővítésének a kérdését is, ami azonban már most is aktuális: jelenleg 104 gyermek jár a 96 férőhelyes óvodába. A látogatás alkalmával ezért arra kérték Törő Gábort, támogassa a település önkormányzatát abban, hogy még egy csoportszobát tudjanak építeni a Vackor Óvodában, ezzel 120 főre növelve az intézmény kapacitását.

A minibölcsődét 2019 őszén kezdték építeni, a működési engedélyeket tavaly december végén kapta meg.

Az épület kialakítása, berendezése megfelel a legmagasabb szintű, 21. századi elvárásoknak is. A tetejére az energiatudatosság jegyében napelemeket helyeztek, udvarán pedig klímavédelmi szempontokat is figyelembe vettek, amikor őshonos Kárpát-medencei gyümölcsfákat ültettek a kinti játékok szomszédságába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában