tájház és sportpark

2021.02.04. 14:59

Megújult pázmándi közösségi terek: múlt és jelen együtt

Kültéri sportolásra alkalmas fitneszparkot, valamint a megújult tájházat adták át csütörtökön Pázmándon. A Magyar Falu Program támogatásával megvalósult fejlesztések hamarosan a közösségi élet fontos helyszíneivé válhatnak a településen. Amint újra összejöhetnek az emberek, valószínűleg az új kemencét is begyújtják majd.

S. Töttő Rita

Szendrei Józsefné Rozi néni (szül.: Matus Rozália, aki a Pázmándi Népdalkör és Citerazenekar, valamint a nyugdíjasklub tagja) a tájház szobájában, ahogy a babakocsiban „alvó” babát ringatja

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A pázmándi sportcsarnok előtt adták át azt a közösségi, kültéri sportparkot csütörtökön, melyet a Magyar Falu Program keretében, 5 millió forintos támogatás segítségével valósíthatott meg a település.

- Pázmándon az elmúlt években nagyon sok minden történt, ennek egyik legemblematikusabb helyszíne ez a sportközpont. A cél ezekkel a fejlesztésekkel az, hogy a vidéken élők ugyanazokat a szolgáltatásokat, szabadidős lehetőségeket vehessék igénybe, mint a városokban élők – fogalmazott Tessely Zoltán országgyűlési képviselő az átadón. Virányiné Reichenbach Mónika polgármester pedig hozzátette: – Ezzel a sportparkkal készülünk arra, hogy nem csak a távolságtartással történő sportolásnak, de a szabadtéri mozgásnak is meglegyenek azok a színterei, ahol a lakosok élvezhetik ezt majd a pandémia után.

 

Ugyanennek a programnak a keretében, 15 millió forintos támogatás segítségével valósulhatott meg a pázmándi tájház megújulása is, melynek szintén csütörtökön tartották a hivatalos átadóját. – Mi nem csupán őrizni szeretnénk a hagyományainkat, hanem éltetni is azokat – utalt az épületre és a benne található kincsekre a polgármester asszony. – Nem őrködni kell a hamu felett, hanem a lángot táplálni, hogy az újabb generációk is megismerjék a hagyományainkat, sőt, megtehessék akár azt is, hogy a mai digitális világukba integrálják azokat. Éppen ezért tesszük a kiállítást interaktívvá, QR kódos rendszer segítségével.

Szendrei Józsefné Rozi néni (szül.: Matus Rozália, aki a Pázmándi Népdalkör és Citerazenekar, valamint a nyugdíjasklub tagja) a tájház szobájában, ahogy a babakocsiban „alvó” babát ringatja
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- Meggyőződésem, hogy a Magyar Falu Program nemzeti identitás megőrzését szolgáló pályázati ablaka nagyon sikeres, erre jó példa a pázmándi tájház megvalósulása is – tette hozzá Tessely Zoltán, ahogy azt is: az elmúlt időszakban az egyházmegyének köszönhetően megújulhatott Pázmándon a templom, sőt, a helyi iskola fenntartását is átvette a Székesfehérvári Egyházmegye.

 

Ezeket meg is köszönte a képviselő a megyés püspöknek Pázmándon. Ahol egyébként a tájház mellett szintén megújult kültéri kemence is szóba került: remélve, hogy hamarosan a helyi közösségi élet központi helyszínévé válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában